Senatorii republicani din SUA vor să interzică magazinelor de aplicații să găzduiască aplicații care permit efectuarea plăților cu moneda digitală a Chinei

Senatorii republicani din SUA vor să interzică magazinelor de aplicații să găzduiască aplicații care permit efectuarea plăților cu moneda digitală a Chinei
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mai 2022

Senatorii republicani americani vor să interzică magazinelor de aplicații din SUA, inclusiv Apple și Google, să găzduiască aplicații care permit efectuarea plăților cu moneda digitală a Chinei, pe fondul temerilor că sistemul de plăți ar putea permite Beijingului să spioneze americanii, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Proiectul de lege, dezvăluit săptămâna trecută, prevede că firmele care dețin sau controlează magazine de aplicații ”nu vor permite sau susține nicio aplicație în magazinele [lor] de aplicații din Statele Unite care acceptă sau permit tranzacții în e-CNY." Proiectul este promovat de senatorii Tom Cotton, Marco Rubio și Mike Braun, scrie News.ro.

DOCUMENT Intră în vigoare noile reglementări pentru afișarea reducerilor în magazine. Ce obligații le revin tuturor comercianților CITEȘTE ȘI DOCUMENT Intră în vigoare noile reglementări pentru afișarea reducerilor în magazine. Ce obligații le revin tuturor comercianților

Potrivit biroului senatorului Cotton, yuanul digital ar putea oferi guvernului chinez ”vizibilitate în timp real asupra tuturor tranzacțiilor din rețea, punând probleme de confidențialitate și securitate pentru persoanele americane care se alătură acestei rețele”.

Centrul pentru o nouă securitate americană, un think-tank cu sediul în Washington DC, a afirmat într-un raport din ianuarie 2021 că moneda digitală și sistemul de plăți electronice din China ”ar fi probabil o binefacere pentru supravegherea PCC în economie și pentru interferența guvernului în viețile cetățenilor chinezi”, menționând că ”tranzacțiile vor conține date precise despre utilizatori și activitatea lor financiară”.

Mișcarea vine după ce WeChat, o aplicație de mesagerie și plată deținută de  grupulTencent din China, cu peste 1,2 miliarde de utilizatori, a anunțat că va începe să susțină moneda la începutul acestui an.

Alipay, aplicația de plăți extrem de populară deținută de Ant Group, al miliaradrului Jack Ma, acceptă și moneda digitală.

Ambele aplicații sunt disponibile în magazinele Apple și Google App.

Apple, Google Alphabet, Ant Group și Tencent nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Ambasada Chinei de la Washington a numit proiectul de lege ”un alt exemplu de agresiune intenționată a Statelor Unite asupra companiilor străine, prin abuzul de putere al statului în temeiul securității naționale”.

În timp ce stoparea potențialelor amenințări la securitatea națională legate de China este un subiect rar de acordul bipartizan în Congresul profund divizat al SUA, perspectivele de adoptare a proiectului de lege înainte de alegerile de la jumătatea mandatului sunt incerte.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
moneda digitală
china