Irlanda a prezentat planuri care vizează transformarea unora dintre cele mai sănătoase finanțe publice din Europa într-un fond suveran de 100 de miliarde de euro

Irlanda a prezentat planuri care vizează transformarea unora dintre cele mai sănătoase finanțe publice din Europa într-un fond suveran de 100 de miliarde de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 oct 2023

Autoritățile din Irlanda au prezentat marți un set de planuri care vizează transformarea unora dintre cele mai sănătoase finanțe publice din Europa într-un fond suveran de 100 de miliarde de euro, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

O țară care să înregistreze surplus bugetar este o raritate în Europa, după creșterea cheltuielilor în timpul pandemiei de COVID-19, însă creșterea taxelor colectate de Irlanda de la un număr redus de mari firme multinaționale au permis Dublinului să revină rapid pe un surplus de 2,9% din venitul național brut anul trecut, arată Agerpres.

FOTO Appraisal & Valuation, deținătorul brandului NAI Romania, cumpără un hotel din Craiova CITEȘTE ȘI FOTO Appraisal & Valuation, deținătorul brandului NAI Romania, cumpără un hotel din Craiova

În condițiile în care proiecțiile bugetare arată că acest surplus va rămâne la un nivel ridicat, ministrul irlandez de Finanțe, Michael McGrath, a anunțat că va introduce un set de legi care obligă Guvernul în funcție să investească 0,8% din PIB-ul nominal, echivalentul a 4,3 miliarde de euro, în noul fond suveran, începând din 2024 și până în 2035.

Departamentul condus de Michael McGrath estimează că fondul denumit "Future Ireland Fund" ar putea ajunge la 100 de miliarde de euro în 2035, plecând de la ipoteza unui randament de aproximativ 4%, și ar ajuta la reducerea costurilor cu pensiile și schimbările climatice în viitor.

"Acesta este un plan realist și realizabil pentru Irlanda și fereastra de oportunitate nu va rămâne deschisă la nesfârșit. Trebuie să profităm de ea acum", a spus Michael McGrath.

VIDEO Auchan testează în România un nou concept CITEȘTE ȘI VIDEO Auchan testează în România un nou concept

De asemenea, Guvernul de la Dublin vrea să înființeze un al doilea fond, mai mic, cu o valoare de 14 miliarde de euro pentru investiții în infrastructură și climă, bani care vor fi puși la dispoziție pentru atingerea obiectivelor vizând reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și de asemenea pentru a funcționa ca un amortizor împotriva reducerilor de capital în orice eventuale crize viitoare.

În pofida unor semnale care arată o încetinire a ritmului de creștere economică, comparativ cu situația de anul trecut, Ministerul irlandez de Finanțe și-a menținut estimările de creștere pentru acest an la 2,2%, dar și-a revizuit prognoza de creștere pentru 2024 până la 2,2%, de la 2,5% anterior. 

viewscnt
Afla mai multe despre
irlanda
fond