AI-ul dezvoltat de Microsoft inventează informații despre alegeri și politicieni

AI-ul dezvoltat de Microsoft inventează informații despre alegeri și politicieni
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 16 dec 2023

Copilot, fostul Bing Chat, a prezentat informații false, de-a dreptul inventate, despre recentele alegeri din Elveția și regiunile Bavaria și Hesse din Germania.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Organizația pentru apărarea drepturilor omului AlgorithmWatch a testat AI-ul Copilot, dezvoltat de Microsoft, cu privire la recentele alegeri ținute în Germania și Elveția - primele organizate în Europa de când a fost lansat chatbot-ul.

Aceasta a descoperit nu doar că AI-ul oferă, sporadic, informații false, ci că aproape o treime dintre răspunsurile pe tema alegerilor erau inventate sau conțineau informații false.

Google oferă o soluție la problema documentelor dispărute din Drive CITEȘTE ȘI Google oferă o soluție la problema documentelor dispărute din Drive

Întrebările puse au fost cât se poate de simple - cum se poate vota, cine candidează, care sunt rezultatele sondajelor etc.

Răspunsurile au inclus controverse inventate, date greșite pentru desfășurarea alegerilor, rezultate greșite ale sondajelor și candidați care nici nu au fost implicați în alegeri.

Chiar și atunci când chatbot-ul își lua răspunsul dintr-o singură sursă, informațiile prezentate de acesta difereau de cela care se regăseau în sursa citată.

Asta pentru conversațiile în limba engleză. Lucrurile arată și mai rău atunci când conversațiile sunt purtate în alte limbi.

Aceeași este situația și cazul subiectelor politice care vizează Statele Unite. De exemplu, când a fost întrebat despre alegerile de anul viitor din America, Copilot a făcut referire la candidatura lui Vladimir Putin.

viewscnt
Afla mai multe despre
ai
microsoft
copilot
informații false
alegeri
politică