Amazon intenționează să ofere o versiune modernizată cu AI a serviciului de asistență vocală Alexa și un abonament lunar

Amazon intenționează să ofere o versiune modernizată cu AI a serviciului de asistență vocală Alexa și un abonament lunar
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mai 2024

Amazon își actualizează asistentul vocal Alexa vechi de un deceniu cu inteligență artificială generativă și intenționează să perceapă o taxă lunară de abonament pentru a compensa costul tehnologiei, potrivit persoanelor care cunosc planurile Amazon, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Gigantul tehnologic și de retail din Seattle va lansa o versiune mai conversațională a Alexa mai târziu în acest an, poziționând serviciul pentru a concura mai bine cu noii chatboți generativi alimentați de inteligență artificială de la companii precum Google și OpenAI, potrivit unor două surse familiare cu problema, care au cerut să nu fie numite pentru că discuțiile au fost private, scrie News.ro.

Un oficial de la Comisia Europeană mizează pe investiții private de 100 de miliarde de euro în semiconductori până în 2030 CITEȘTE ȘI Un oficial de la Comisia Europeană mizează pe investiții private de 100 de miliarde de euro în semiconductori până în 2030

Abonamentul Amazon pentru Alexa nu va fi inclus în oferta Prime de 139 USD pe an, iar Amazon nu a stabilit încă prețul, a spus o sursă.

Amazon a refuzat să comenteze planurile sale pentru Alexa.

În timp ce Amazon a uimit consumatorii cu sarcinile vocale ale Alexa în 2014, capacitățile sale ar putea părea de modă veche pe fondul recentelor progrese ale inteligenței artificiale.

Săptămâna trecută, OpenAI a anunțat GPT-4o, cu capacitatea de conversații bidirecționale care pot merge mult mai profund decât Alexa. De exemplu, GPT-4o poate traduce conversațiile în diferite limbi în timp real.

Google a lansat o funcție de voce similară, generată de AI, pentru Gemeni.

Business Insider a relatat pentru prima dată despre planurile Amazon de a moderniza Alexa și de a lansa un nou plan de abonament cu plată în 2024.

Fostul vicepreședinte senior pentru dispozitive și servicii al Amazon, David Limp, a declarat pentru The Verge, în septembrie, că aceasta ia în considerare taxarea pentru o versiune mai puternică a Alexa.

Unii au interpretat anunțurile de săptămâna trecută ca o amenințare pentru Alexa și Siri, funcția de asistent vocal a Apple pentru iPhone-uri.

UiPath se integrează cu Microsoft Copilot pentru Microsoft 365 CITEȘTE ȘI UiPath se integrează cu Microsoft Copilot pentru Microsoft 365

Profesorul de la NYU Scott Galloway a numit actualizările ”ucigașii Alexa și Siri”, într-un podcast recent.

Mulți oameni folosesc Alexa și Siri pentru sarcini de bază, cum ar fi setarea temporizatoarelor sau alarmelor și anunțarea vremii. Dezvoltarea de noi chatboturi AI în ultimele luni a crescut presiunea la nivel intern asupra unei divizii care a fost văzută cândva ca o preferată a fondatorului Amazon Jeff Bezos, potrivit surselor, dar a fost supusă unor imperative stricte de profit de la plecarea sa.

Trei foști angajați au indicat obsesia timpurie a lui Bezos pentru Alexa, descriind-o drept proiectul său pasional. Atenția din partea Bezos a dus la mai mulți dolari și mai puțină presiune pentru a face imediat o rentabilitate a acelor fonduri. Acest lucru s-a schimbat când Andy Jassy a preluat funcția de CEO în 2021, potrivit unor trei surse.

Jassy a fost acuzată de corectarea afacerii Amazon în timpul pandemiei, iar Alexa a devenit mai puțin o prioritate pe plan intern, au spus ei.

Potrivit unei persoane, Jassy a fost dezamăgit în mod privat de ceea ce este capabil Alexa din zilele noastre.

De exemplu, Jassy, un pasionat de sport, i-a cerut asistentului vocal scorul live al unui joc recent, potrivit unei persoane din sală, și a fost deschis frustrat că Alexa nu știa un răspuns atât de ușor de găsit online.

Când a fost contactată pentru comentarii, Amazon a indicat scrisoarea anuală a acționarilor companiei, publicată luna trecută. În ea, Jassy a menționat că Amazon construiește un număr substanțial de aplicații GenAI în fiecare afacere de consum Amazon”, adăugând că aceasta include ”un Alexa și mai inteligent și mai capabil”.

Echipa are acum sarcina să transforme Alexa într-un dispozitiv relevant, care rezistă în mijlocul noii competiții AI și unul care justifică resursele și numărul de angajați pe care Amazon i le-a dedicat.

A suferit o reorganizare masivă, o mare parte din echipă trecând la echipa de inteligență generală artificială sau AGI, potrivit celor trei surse. Alții au indicat că Alexa are o echipă de mii de angajați.

Începând cu 2023, Amazon a spus că a vândut peste 500 de milioane de dispozitive compatibile Alexa, oferind companiei un punct de sprijin în rândul consumatorilor.

Alexa a venit prea devreme?

Apple, Amazon și Google au fost primii pe piață cu asistenții lor vocali, care au folosit AI. Dar valul actual de AI generativă avansată permite interacțiuni mult mai creative, care sună uman.

Apple ar urma să dezvăluie un Siri mai conversațional la conferința anuală a dezvoltatorilor din iunie, potrivit The New York Times.

Orange și Vodafone extind proiectul-pilot al rețelei comune Open RAN 4G în anumite zone rurale din România. Orange va dezvolta un centru de expertiză în România, care să susțină implementările la scară a Open RAN pe întreaga rețea din Europa CITEȘTE ȘI Orange și Vodafone extind proiectul-pilot al rețelei comune Open RAN 4G în anumite zone rurale din România. Orange va dezvolta un centru de expertiză în România, care să susțină implementările la scară a Open RAN pe întreaga rețea din Europa

Cei care au lucrat în echipa Alexa o descriu ca pe o idee grozavă care poate să fi fost prea devreme și că va fi greu să facă senzație. Există, de asemenea, provocarea de a găsi ingineri talentați pentru AI, întrucât OpenAI, Microsoft și Google recrutează din același grup de academicieni și talente tehnologice. În plus, sarcinile de lucru AI generative sunt costisitoare din cauza hardware-ului și puterii de calcul necesare.

O sursă a estimat costul utilizării AI generative în Alexa la 2 cenți per interogare și a spus că un preț de 20 USD a fost menționat la nivel intern. Un altul a sugerat că ar trebui să fie într-o sumă de dolari de o singură cifră, ceea ce ar subcota alte oferte de abonament.

ChatGPT al OpenAI taxează 20 USD pe lună pentru modelele sale avansate. Totuși, ei indică baza de utilizatori instalată pentru Alexa, cu dispozitive existente în sute de milioane de case, ca o oportunitate.

Cei care au lucrat la Alexa spun că faptul că este deja în camerele de zi și bucătăriile oamenilor face ca miza să fie mai mare și greșelile mai costisitoare dacă Alexa nu înțelege o comandă sau oferă informații nesigure.

Amazon s-a luptat cu percepția că este în urmă în inteligența artificială. Deși oferă mai multe modele AI pe Amazon Web Services, nu are un model de limbaj mare pentru a anula OpenAI, Google sau Meta.

Amazon a cheltuit 2,75 miliarde de dolari sprijinind startupul AI Anthropic, cea mai mare investiție de risc din istoria de trei decenii a companiei.

Google are, de asemenea, o investiție și un parteneriat antropic. Amazon va folosi propriul său model de limbaj mare, Titan, în upgrade-ul Alexa, potrivit unei surse.

Bezos se numără printre cei care și-au exprimat îngrijorarea că Amazon este în urmă în AI, potrivit unor două surse.

Bezos este încă ”foarte implicat” în eforturile Amazon de AI, a relatat CNBC săptămâna trecută, și le-a trimis directorilor Amazon e-mailuri, întrebându-se de ce anumite startupuri de AI aleg alți furnizori de cloud în locul AWS.

viewscnt
Afla mai multe despre
alexa
amazon