Apple - amendat pentru prima dată în istorie de Comisia Europeană

Apple - amendat pentru prima dată în istorie de Comisia Europeană
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 4 mar 2024
Gigantul american Apple a a fost amendat de UE cu 1,8 miliarde de euro pentru abuz de poziție dominantă pe piața distribuției de aplicații de streaming muzical. Este prima amendă dată de Comisia Europeană producătorului iPhone, după ce, în trecut, autoritățile europene antitrust au sancționat Google și Microsoft, conform analizei Profit.ro.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast
 
Compania a aplicat restricții dezvoltatorilor de aplicații, împiedicând accesul la servicii de streaming muzical mai ieftine în afara aplicației, a constatat ancheta Comisiei Europeane.
Hackeri nord-coreeni au spart servere ale firmelor sud-coreene de echipamente pentru producerea cipurilor – agenția de spionaj a Seulului CITEȘTE ȘI Hackeri nord-coreeni au spart servere ale firmelor sud-coreene de echipamente pentru producerea cipurilor – agenția de spionaj a Seulului

Amenda este punctul culminant al unei anchete antitrust a Comisiei Europene pentru a stabili dacă Apple și-a folosit propria platformă în a-și favoriza serviciile față de cele ale concurenților.

Bruxelles-ul a acuzat Apple că a abuzat de poziția sa puternică și că impune competitorilor practici comerciale anticoncurențiale. Concret, a fost investigat dacă Apple a blocat aplicațiile să informeze utilizatorii de iPhone despre alternative mai ieftine pentru a accesa abonamentele muzicale în afara App Store.

Investigația a fost lansată după ce aplicația de streaming de muzică Spotify a făcut o plângere oficială autorităților de reglementare în 2019.

Aceasta este una dintre cele mai semnificative sancțiuni financiare aplicate de UE marilor companii de tehnologie. O serie de amenzi împotriva Google aplicate de-a lungul mai multor ani, în valoare de aproximativ 8 miliarde de euro, și sunt contestate în instanță.

Reacție virulentă a Huawei după ce România i-a blocat oficial participarea la rețelele 5G CITEȘTE ȘI Reacție virulentă a Huawei după ce România i-a blocat oficial participarea la rețelele 5G

Apple nu a mai fost niciodată amendat pentru încălcarea regulilor antitrust de către Bruxelles. A primit în 2020 o amendă de 1,1 miliarde de euro în Franța pentru presupus comportament anticoncurențial. Amenda a fost redusă la 372 de milioane de euro după o contestație.

"App Store a ajutat Spotify să devină cel mai important serviciu de streaming muzical din Europa și sperăm că UE va pune capăt unei plângeri care nu are niciun temei", spuneau reprezentanții gigantului în 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
spotify
amenda apple
streaming