Apple furnizează dezvoltatorilor de aplicații o parte din datele personale colectate de sistemul de recunoaștere facială de pe iPhone X

Apple furnizează dezvoltatorilor de aplicații o parte din datele personale colectate de sistemul de recunoaștere facială de pe iPhone X
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 3 nov 2017

Acordul pe care Apple îl oferă dezvoltatorilor de aplicații pentru iOS prevede accesul acestora la unele din datele culese despre utilizatori de sistemul de recunoaștere facială folosit de iPhone X.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Conform contractului dintre cele două părți, dezvoltatorii de aplicații vor avea acces la cartografierea vizuală pe care Face ID, sistemul de recunoaștere facială de pe iPhone X, îl realizează pentru a facilita autentificarea utilizatorilor.

Dezvoltatorii nu vor primi și reprezentarea matematică în care Face ID transformă această cartografiere și care este folosită pentru deblocarea telefonului. Această informație, conform celor de la Apple, este stocată exclusiv pe telefon și este criptată.

O parte a experților în securitate cibernetică se arată îngrijorați de informațiile pe care Apple le transmite dezvoltatorilor și, coincidență sau nu, aceștia își exprimă această îngrijorare chiar în preajma lansării noului iPhone X care are loc vineri.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Însă, dincolo de deblocarea telefonului pe baza recunoașterii faciale, Face ID, ca și înaintașul său Touch ID care lucra cu amprente, va putea fi folosit și pentru a dobândi accesul la anumite aplicații, precum cele de banking sau orice aplicații care stochează date sensibile.

Pentru ca o aplicație să ofere utilizatorul opțiunea autentificării cu Face ID, aceasta are nevoie de cartografierea vizuală înregistrată de acest sistem. Cu alte cuvinte, nu este nimic anormal în faptul că aceste informații ajung la dezvoltatori. Fără ele, autentificare facială pentru accesarea anumitor aplicații nu ar fi posibilă.

Suspiciunile își au rostul în ceea ce privește buna credință a dezvoltatorilor, nu a faptului că Apple oferă acces la aceste date. Apple interzice dezvoltatorilor să creeze profiluri de utilizatori pe baza acestor date, precum și transmiterea lor mai departe către companii de marketing și advertising sau brokeri de date.

FOTO Google a livrat smartphone-uri fără sistem de operare CITEȘTE ȘI FOTO Google a livrat smartphone-uri fără sistem de operare

Încălcarea acestor reguli este pedepsită de Apple cu eliminarea aplicațiilor din App Store. Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple, cei care încalcă regulile trebuie și prinși, lucru pentru care nu există o garanție întotdeauna.

De aceea, vor exista întotdeauna suspiciuni pe acest subiect. Unii experți consideră că din acest moment începe “epoca de aur” a recunoașterii faciale în masă, care poate fi folosită în orice scop doresc autoritățile statale și instituțiile care vor dobândi aceste date.

viewscnt
Afla mai multe despre
iphone x
apple
face id