Atos, prezent și în România, a semnat vânzarea diviziei Tech Foundations către miliardarul ceh Daniel Kretinsky, care deține Europa FM

Atos, prezent și în România, a semnat vânzarea diviziei Tech Foundations către miliardarul ceh Daniel Kretinsky, care deține Europa FM
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 aug 2023

Grupul francez de servicii IT Atos, cu operațiuni și în România, a semnat un acord de vânzare cu EP Equity Investment (EPEI), care prevede negocieri exclusive pentru vânzarea către EPEI a 100% din subsidiara Atos, care va deține afacerea Tech Foundations (TFCo) la finalizarea reorganizării interne.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Vânzarea propusă ar avea un impact pozitiv net în numerar de 0,1 miliarde de euro, cu un transfer de 1,9 miliarde de euro din pasivele bilanțiere, ducând la o valoare totală a companiei de 2 miliarde de euro. TFCo va continua să folosească brandul Atos și va deveni unicul său proprietar.

Anterior a fost anunțat că Atos poartă negocieri exclusive cu miliardarul ceh Daniel Kretinsky pentru vânzarea diviziei Tech Foundations, specializată în servicii de gestionare a infrastructurii, într-o tranzacție evaluată la 2 miliarde de euro.

Atos SE va fi redenumită Eviden SE – “un jucător lider pe piețele de transformare digitală, big data și securitate cibernetică”, cu operațiuni în peste 50 de țări și aproximativ 55.000 de angajați.

TABEL România iese din Top 15 global după viteza internetului și pierde poziția de lider în regiune. O altă țară a urcat spectaculos CITEȘTE ȘI TABEL România iese din Top 15 global după viteza internetului și pierde poziția de lider în regiune. O altă țară a urcat spectaculos

Tranzacția evaluează Tech Foundations la 2 miliarde de euro și este așteptată să se încheie până în primăvara viitoare, cu condiția obținerii aprobării acționarilor și a autorităților antitrust relevante.

Atos va încasa efectiv 100 de milioane de euro din sumă, restul de 1,9 miliarde de euro reprezentând datorii ce vor fi transferate cumpărătorului.

Vânzarea Tech Foundations, divizie înființată anul trecut, ca parte a strategiei Atos de a-și separa activitățile de servicii IT tradiționale de cele axate pe securitate cibernetică, cloud și supercalculatoare, va încheia procesul de transformare a grupului francez.

VIDEO Semnul X a fost eliminat de pe sediul Twitter, după ce vecinii au făcut plângeri CITEȘTE ȘI VIDEO Semnul X a fost eliminat de pe sediul Twitter, după ce vecinii au făcut plângeri

Tech Foundations este prezentă în 69 de țări, având 52.000 de angajați și venituri anuale de 6 miliarde de euro.

Preluarea Tech Foundations va extinde afacerile deja vaste ale miliardarului ceh Daniel Kretinsky din Europa. Kretinsky, care și-a făcut averea în sectorul energetic, se află în plină campanie de achiziții în Franța.

Împreună cu alți investitori, Kretinsky urmează să preia controlul asupra retailerului francez Casino Guichard Perrachon și a acceptat, de asemenea, să cumpere publisherul Editis de la Vivendi.

Printre investițiile din România ale miliardarului se numără achiziția platformei de comparare prețuri Compari.ro, precum și preluarea posturilor de radio Europa FM, Virgin Radio și Vibe FM de la grupul francez Lagardere.

Meta (Facebook) a depășit estimările de venituri, acțiunile cresc CITEȘTE ȘI Meta (Facebook) a depășit estimările de venituri, acțiunile cresc

Omul de afaceri ceh este creditat la acest moment de Forbes cu o avere de 9,5 miliarde de dolari.

Ca parte a tranzacției propuse pentru vânzarea Tech Foundations, Atos a anunțat că intenționează să vândă acțiuni în valoare de 900 de milioane de euro pentru a-și consolida în continuare bilanțul.

Veiculul lui Kretinsky, EP Equity Investment, va subscrie acțiuni în valoare de 180 de milioane de euro, urmând să dețină o participație de 7,5% la Eviden, grupul rezultat în urma tranzacției.

Atos are peste 3.500 de angajați în România și birouri în București, Brașov, Cluj și Timișoara. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
atos
vanzare atos tech foundations
daniel kretinsky
eviden
atos devine eviden
atos romania