Automobilul viitorului e unul conectat – prin 5G

Automobilul viitorului e unul conectat – prin 5G
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 28 iun 2022

Tehnologia 5G este unul dintre vectorii generatori de progres în industria automobilului, mai ales pe segmentul vehiculelor conectate, și schimbă modul în care producătorii OEM proiectează vehiculele, modul în care acestea se comportă în trafic, modul în care interacționăm cu ele dar chiar și modelul comercial și economic al automobilismului. Unul dintre factorii-cheie ai acestei transformări este reprezentat de vehiculele inteligente (software-defined vehicles) - în cazul acestor automobile, toate funcțiile autovehiculului pot fi actualizate periodic, de-a lungul timpului, astfel că producătorii își pot îmbunătăți și adapta produsele și serviciile. Mai mult, vehiculele care utilizează soluții de conectivitate 5G permit îmbunătățirea parametrilor de siguranță în moduri mult mai eficiente decât înainte.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Utilizarea tehnologiei 5G în producția mașinilor

Tot mai utilizate în cadrul procesului de producție, soluțiile de conectivitate bazate pe 5G facilitează integrarea unor servicii controlate de la distanță, precum parcarea automată în fabrică (Automated Factory Parking - AFP) – mașinile sunt mutate (automat) de-a lungul zonelor și etapelor de producție sau în hub-urile logistice. Astfel, rețelele 5G private oferă posibilitatea de a adapta capacitățile de conectivitate la cerințe specifice într-un anumit moment. Practic, vorbim de rețele private 5G, construite, localizate și adaptate pentru nevoile specifice ale producătorului, dar și ale produsului.

5G și telematica în timp real

Pentru producătorii OEM ai industriei auto, datele generate de autovehiculele aflate în circulație pot fi esențiale, deoarece astfel pot monitoriza performanța vehiculelor și pot programa actualizările de software sau eventualele reparații – generalizate sau individuale. Toate acestea, aduc în final beneficii atât pentru clienți, cât și pentru producători. Mai multe date despre vehicule facilitează o analiză mai complexă a prototipurilor și dezvoltarea de servicii inovative, și le-ar putea aduce producătorilor un profit suplimentar, iar clienților experiențe personalizate. În plus, un sistem central de colectare a datelor generate de vehiculele inteligente va fi esențial pentru supravegherea continuă și evoluția algoritmilor de machine learning integrați în soluțiile și funcțiile de navigare automată (Autonomous Driving – AD), dar și pentru gestionarea acestora în ecosistemul unui oraș inteligent, pe măsură ce infrastructura digitală se dezvoltă. Ca urmare, volumul datelor generate și transferate de la și către automobile va crește semnificativ – ceea va pune în valoare posibilitățile de conectivitate ale noilor rețele 5G.

Conectivitatea auto și sistemele avansate de asistență a condusului

Sistemele avansate de asistență a condusului  (Advanced driver-assistance systems – ADAS) sunt tot mai des utilizate și sporesc considerabil gradul de siguranță rutieră. Conectivitatea 5G are un rol din ce în ce mai important atunci când vine vorba de dezvoltarea și implementarea sistemelor ADAS, senzorii autovehiculului fiind actualizați cu date prelucrate în cloud sau care provin din surse externe, cum ar fi senzorii de infrastructură, alte vehicule sau furnizori de produse și servicii ADAS. Datorită conectivității,  capacitățile sistemelor ADAS sunt extinse dincolo de simpla procesare a informațiilor transmise de senzorii de la bord, însă disponibilitatea lor depinde de acoperirea geografică, care necesită o îmbinare a rețelelor 4G și 5G, precum și de calitatea acestor servicii care să susțină traficul de date.

Soluții 5G destinate navigației autonome

Capabilitățile de condus autonom (Autonomous driving – AD) sunt unele dintre cele mai anticipate (dar și dificil de dezvoltat) funcționalități așteptate de la noua generație de autovehicule conectate. Acestea ar putea dezvolta capacități operaționale extinse, precum posibilitatea de a activa pilotul automat la viteze mai mari, în condiții de vizibilitate mai scăzută sau pe multiple tipuri de carosabil. Pentru a implementa treptat aceste capacități, este necesar ca producătorii de piese și echipamente originale să actualizeze frecvent software-ul de bord, lucru care va genera noi cerințe în rețea și la nivelul infrastructurii de cloud pe care rulează aceste actualizări de software.

Aceste procese se desfășoară deja în hub-urile logistice, în porturi și fabrici,  iar în următorul deceniu ele se vor extinde tot mai mult și la nivelul vehiculelor care circulă pe drumurile publice.  Deoarece vehiculele inteligente se pot confrunta și cu situații pe care nu le pot rezolva în mod autonom, controlul de la distanță va fi esențial pentru ca acestea să poată circula în siguranță. Ca urmare a acestui lucru, cerințele în materie de conectivitate vor deveni mai multe și mai specifice, mai ales în ceea ce privește latența serviciilor sau gradul de acoperire.

Conectivitate pentru experiența pasagerilor

Astăzi, pasagerii își doresc să aibă acces la o gamă mai largă de opțiuni de divertisment atunci când se află la bordul unui autovehicul. Astfel, se estimează că, până în anul 2025, piața globală a serviciilor asociate mobilității va depăși 230 de miliarde de dolari, ceea ce va funcționa ca un imbold pentru dezvoltarea ofertei de automobile conectate. De asemenea, tot mai des, modem-uri dual-SIM sunt instalate în autovehicule, pentru ca pasagerii să poată utiliza propriul abonament de date pentru entertainment, în timp ce conectivitatea operațională a vehiculului păstrează propria conexiune dedicată, controlată de producător.

Mai multe informații despre modul în care funcționează mașinile conectate sau rolul pe care tehnologia 5G îl va juca în dezvoltarea lor, sunt prezentate pe larg în raportul Connected Cars realizat de compania Ericsson.

viewscnt
Afla mai multe despre
5g
automobil