Bruxelles-ul începe o nouă procedură de infringement împotriva României, acum pentru telecomunicații

Bruxelles-ul începe o nouă procedură de infringement împotriva României, acum pentru telecomunicații
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 4 feb 2021

Comisia Europeană a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor (infringement) împotriva a 24 de state membre UE, inclusiv România, pentru că nu au transpus noile norme ale Uniunii în sectorul telecomunicațiilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Procedura de infringement constituie un proces care presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție.

Germania anticipează că în Europa vor avea loc investiții de 50 de miliarde de euro în procesoare și semiconductori CITEȘTE ȘI Germania anticipează că în Europa vor avea loc investiții de 50 de miliarde de euro în procesoare și semiconductori

Codul european al comunicațiilor electronice modernizează cadrul european de reglementare pentru comunicațiile electronice și ar urma, potrivit Comisiei, să sporească opțiunile și drepturile consumatorilor, inclusiv prin asigurarea unor contracte mai clare, a unor servicii de calitate și a unor piețe concurențiale. Codul asigură, de asemenea, standarde mai ridicate ale serviciilor de comunicare, inclusiv comunicații de urgență mai eficiente și mai accesibile. În plus, acesta le permite operatorilor să beneficieze de norme care stimulează investițiile în rețele de foarte mare capacitate, precum și de o previzibilitate mai mare în materie de reglementare, conducând la servicii și infrastructuri digitale inovatoare.

În toamnă, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a pus în debatere publică un proiect de lege pentru transpunerea Directivei (UE) 2018/1972 de instituire a Codului european al comunicațiilor electronice.

Termenul pentru transpunerea Codului în legislația națională a fost 21 decembrie 2020. Până în prezent, doar Grecia, Ungaria și Finlanda au notificat Comisiei faptul că au adoptat toate măsurile necesare pentru transpunerea directivei, declarând astfel că au finalizat procesul de transpunere.

Prin urmare, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere României și altor 23 de state, prin care le solicită să adopte și să notifice măsurile relevante. Statele membre au la dispoziție două luni pentru a răspunde.

Codul european al comunicațiilor electronice care actualizează cadrul de reglementare care guvernează sectorul european al comunicațiilor electronice în funcție de noile provocări a intrat în vigoare în decembrie 2018, iar statele membre au avut la dispoziție doi ani pentru a pune în aplicare normele sale. Acesta este un act legislativ esențial pentru a realiza "societatea europeană a gigabiților" și pentru a asigura participarea deplină a tuturor cetățenilor UE la economia digitală și la societate.

Comisia a monitorizat procesul de transpunere și le-a oferit statelor membre orientări și asistență, cu scopul de a le sprijini în procesul de transpunere a directivei în legislația națională. În plus, Organismul Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice (OAREC) a elaborat și a publicat orientări menite să contribuie la punerea în aplicare cu succes a noilor norme.

viewscnt
Afla mai multe despre
telecomunicatii
ingringement
neindeplinirea obligatiilor
infringement romania
infrigement telecomunicatii
2018/1972
directiva 2018/1972