Businessul "fabricii de supraveghere" a SRI a crescut semnificativ în pandemie

Businessul "fabricii de supraveghere" a SRI a crescut semnificativ în pandemie
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 apr 2021

Profitul net al Regiei Autonome Rasirom, aflată în subordinea Serviciului Român de Informații (SRI) și având ca activitate principală producția de sisteme de supraveghere pentru instituțiile de stat cu atribuții în domeniul siguranței naționale, a crescut cu 61% în 2020, anul izbucnirii pandemiei COVID-19, de la 3,48 la 5,62 milioane lei, potrivit datelor raportate de companie Ministerului Finanțelor Publice (MFP) și analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Creșterea profitului a venit pe fondul majorării ample a veniturilor Rasirom, cu aproape 70%, de la 104,73 la 177,19 milioane lei. Cheltuielile au urcat cu un procent similar, de la 100,53 la 170,33 milioane lei, în timp ce datoriile Rasirom au crescut de peste 4 ori, de la 11,56 la 47,52 milioane lei.

Bugetul aprobat de Guvern al Regiei prevedea venituri totale de 158,3 milioane lei, cheltuieli de 152,2 milioane lei și profit net de 5,12 milioane lei.

Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II) CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)

Rasirom a terminat anul trecut cu un număr mediu de 156 de salariați, cu o treime (39 de persoane) mai mare decât în 2019 (117). Regia face și în prezent angajări, căutând specialiști în achiziții, ingineri și tehnicieni specializați în sisteme de securitate, precum și "ingineri networking".

Cel mai important contract nou de achiziție publică adjudecat în 2020 de Rasirom ca ofertant unic a fost, potrivit datelor SICAP, unul de servicii de întreținere și reparare a echipamentelor și instalațiilor electrice din cadrul sistemului de balizaj AIBB-AV al Companiei Naționale Aeroporturi București, în valoare de peste 2,82 milioane euro plus TVA.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

Regia SRI a mai primit anul trecut și în ultima parte din 2019, de la Aeroporturi București, contracte de furnizare și instalare de porți de acces unisens (400.000 euro plus TVA), de instalare de dispozitive de blocare a trecerii în forță a vehiculelor pe aeroportul Henri Coandă (circa 318.000 euro plus TVA) și de întreținere și reparare a sistemului de sonorizare pentru adresare publică de pe același aeroport (peste 290.000 euro plus TVA).

Profit Piața de Capital.forum - Pipernea, APAPR: Vrem mai multe listări. Dacă pe piața locală nu vom găsi acțiuni în care să investim, vom ieși în afara țării CITEȘTE ȘI Profit Piața de Capital.forum - Pipernea, APAPR: Vrem mai multe listări. Dacă pe piața locală nu vom găsi acțiuni în care să investim, vom ieși în afara țării

Alte contracte semnificative adjudicate solo anul trecut de Rasirom au fost cele atribuite de Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare Cernavodă (produse și servicii pentru interconectarea rețelelor IT, pentru eficientizare și securizare date – 2,3 milioane lei plus TVA), ANCOM (sistem de conferință digitalizat – 1,95 milioane lei plus TVA) și Ministerul Afacerilor Externe (echipamente hardware și software – 1,07 milioane lei plus TVA).

În 2019, cel mai mare contract câștigat de Rasirom a fost cel de furnizare și instalare a unui sistem de supraveghere video în municipiul Sibiu, în valoare de 12,17 milioane lei plus TVA.

Rasirom participă la licitații și în asocieri, după cum Profit.ro a relatat aici, aici sau aici.

viewscnt
Afla mai multe despre
regia rasirom
rasirom sri
firma sri
sisteme de supraveghere