Capitala Taiwanului vrea să folosească tehnologia blockchain pentru proiecte de tip Smart City

Capitala Taiwanului vrea să folosească tehnologia blockchain pentru proiecte de tip Smart City
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 6 feb 2018

Taipei va fi unul din primele orașe importante care va implementa tehnologia blockchain în proiecte de tip Smart City.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Taiwanezii vor folosi o evoluție a blockchain-ului, numită IOTA și dezvoltată de o companie cu același nume. IOTA aduce beneficiile blockchain-ului în zona de IoT (Internet of Things), conferind un sistem de transfer descentralizat pentru dispozitivele conectate la Internet.

Primul proiect care va fi implementat la nivelul orașului cu ajutorul acestei tehnologii vizează cărțile de identitate. Numite TangleID, după tehnologia care stă la baza monedei virtuale IOTA, cardurile vor fi conectate între ele și la internet.

În cadrul rețelei astfel create, datele care nu se confirmă nu sunt eliminate complet, ci doar izolate. Această abordare pune bazele anumitor aplicații ce pot fi folosite împreună cu cardurile de identitate.

FOTO Noi imagini cu Galaxy S9 confirmă reamplasarea senzorului de amprente CITEȘTE ȘI FOTO Noi imagini cu Galaxy S9 confirmă reamplasarea senzorului de amprente

Pe de o parte, autoritățile spun că astfel se va elimina riscul furtului de identitate sau a fraudelor la vot. Identitățile false sau duplicate, neputând fi confirmate în cadrul rețelei, vor fi deconectate și separate de restul, urmând a fi investigate.

De asemenea, sistemul va permite accesarea anumitor informații personale de către sau prin intermediul autorităților statului. Spre exemplu, cardul de identitate va oferi acces la istoricul de sănătate al deținătorului.

Un proiect de amploare mai mică ce urmează a fi implementat tot în Taipei, cu ajutorul aceleiași tehnologii, prevede crearea unor carduri de dimensiuni mici prin intermediul cărora cetățenii pot consulta oricând și oriunde informații privind mediul, precum poluarea, temperatura sau umiditatea.

viewscnt
Afla mai multe despre
taiwan
taipei
blockchain
iota