CEO-ul TikTok: Angajații din China ai companiei-mamă ByteDance pot avea în continuare acces la unele date din SUA

CEO-ul TikTok: Angajații din China ai companiei-mamă ByteDance pot avea în continuare acces la unele date din SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mar 2023

CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, le-a spus parlamentarilor americani că angajații din China ai companiei-mamă ByteDance pot avea în continuare acces la unele date din SUA ale aplicație, dar a adăugat că acest lucru nu va mai exista odată ce planul său de diminuare a riscurilor, numit Proiect Texas, va fi finalizat, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Informația este semnificativă deoarece ajunge la punctul central al temerilor oficialilor americani cu privire la proprietatea TikTok și arată, de asemenea, cât de dificilă și consumatoare de timp poate fi separarea aplicației de compania sa mamă din China, scrie News.ro.

WhatsApp lansează o versiune îmbunătățită a aplicației de Windows CITEȘTE ȘI WhatsApp lansează o versiune îmbunătățită a aplicației de Windows

Parlamentarii și oficialii serviciilor de informații se tem că datele utilizatorilor din SUA ar putea ajunge în mâinile guvernului chinez prin intermediul ByteDance.

Acest lucru se datorează faptului că legea chineză permite guvernului să obțină informații privilegiate de la companii în pretinse scopuri de securitate națională.

În timpul audierii mult așteptate a lui Chew în fața Comitetului pentru Energie și Comerț al Camerei, reprezentantul Bob Latta, R-Ohio, l-a întrebat pe Chew dacă vreun angajat ByteDance din China ar putea accesa în prezent datele din SUA.

”După ce Proiectul Texas este încheiat, răspunsul este nu. Astăzi, mai sunt câteva date pe care trebuie să le ștergem”, a spus Chew.

Mai târziu în audiere, într-un schimb de replici cu reprezentantul Tim Walberg, R-Mich., Chew a negat că împărtășește date din SUA cu Partidul Comunist Chinez, spunând că TikTok este ”o afacere privată” care, la fel ca multe altele, se bazează pe ”o forță de muncă globală.”

Ca răspuns la o solicitare de comentarii, săptămâna trecută, cu privire la o remarcă făcută într-un articol din Wall Street Journal conform căreia TikTok reprezintă o operațiune de spionaj chineză, un purtător de cuvânt al TikTok a declarat că ”nu există adevăr” în acuzație.

Purtătorul de cuvânt a adăugat la acea vreme că, ”din octombrie 2022, toate datele noi ale utilizatorilor din SUA au fost stocate exclusiv în sistemul  cloud al Oracle, datele fiind protejate complet față de orice guvern străin.

Datele respective sunt gestionate exclusiv de U.S. Data Security – o subsidiară TikTok formată din americani, condusă și localizată în America – al cărei unic obiectiv este protejarea intereselor de securitate națională ale SUA, prin securizarea datelor utilizatorilor din SUA și prevenirea manipulării externe a sistemelor noastre.”

TikTok a declarat joi că Proiectul Texas este deja în acțiune, dar sunt mulți pași pentru a ajunge la finalizare. Aceasta include ștergerea datelor de pe serverele TikTok din Singapore și Virginia, un proces început săptămâna trecută.

Datele de pe acele servere sunt de tipul care, teoretic, ar putea fi încă accesate de angajații ByteDance din China, pentru moment. Odată ce datele sunt șterse, potrivit TikTok, acei angajați nu vor mai avea acces la datele utilizatorilor din SUA din aplicație.

viewscnt
Afla mai multe despre
tiktok
china