Cercetători americani de la Princeton cred că Facebook și-a atins apogeul și va fi abandonat în curând

Cercetători americani de la Princeton cred că Facebook și-a atins apogeul și va fi abandonat în curând

Sursa: mashable

scris 18 oct 2015

Chiar dacă rețeaua de socializare Facebook a devenit una dintre preocupările cele mai importante, uneori obsesive, oamenii de știință de la Universitatea Princeton estimează că platforma și-a atins apogeul de popularitate și până în 2017 va începe să fie abandonată. Prognoza cercetătorilor americani se bazează pe măsurarea comparativă a “nivelului de trai” al celorlalte rețele sociale foarte populare la vremea lor, și anume MySpace sau Bebo.

Psihologii consideră că această tendință de a ne detașa de unele comportamente dependente este una naturală, iar viața noastră personală, socială și profesională va continua și dincolo de Facebook.

“Ca orice fenomen social planetar, acesta va ajunge la saturație la un moment dat. Ce-i drept, Facebook a depășit cu mult așteptările specialiștilor cu privire la nivelul maxim de saturație a societății, însă va descrie curând un trend descendent, aidoma curbei lui Gaus. Când vine vorba de fenomene sociale, întotdeauna panta ascendentă va fi mult mai întinsă în timp decât panta descendentă. Ca să ajungă la apogeu, rețelei Facebook i-au trebuit peste 11 ani de evoluție, dar întreg fenomenul social se poate prăbuși în maxim 2 ani de la atingerea apogeului. Așa este natura omului, cultivă mult timp, dar se debarasează mult mai repede”, spune psihologul Iuliana Fűlas.

Specialistul român este de părere că atunci când Facebook nu va mai face parte din viața noastră, majoritatea dintre noi vom experimenta patru faze, și anume: negarea, furia, depresia și acceptarea.

“Sunt persoane care au nevoie de zile, săptămâni, ba chiar luni pentru a accepta și a depăși un anumit șoc, fie el și despărțirea de o platformă online căreia i-am oferit foarte multă atenție, nu ca individualități, ci la nivel de mase foarte largi de oameni. La aproximativ 24-48 de ore de la dispariția rețelei Facebook apar simptomele de sevraj: indispoziție, nervozitate, anxietate, iritabilitate, tulburări de somn etc”, declară psihologul.

Să-l dăm în judecată pe Mark Zuckerberg, el ne-a făcut asta !

A doua fază prin care vom trece este, conform specialistului, starea de furie. “Vom fi furioși și agresivi. În primă instanță, vom începe să fim furioși pe obiecte – pe rețeaua Facebook, iar furia noastră va translata către persoane – pe Mark Zuckerberg: Să-l dăm în judecată pe Mark, el e de vină, el ne-a făcut asta! – va fi o reacție generalizată. După ce vom constata că nu ne putem răzbuna nici pe Facebook, dar nici pe fondatorul său, vom începe să dăm vina pe noi: Daca aș fi știut ..., Dacă mi-aș fi făcut prieteni reali și nu virtuali...?!, De ce tocmai acum când am 5000 de prieteni?!”, consideră psihologul Iuliana Fűlas.

În a treia fază vom experimenta depresia și vom fi invadați de tristețe, vom crede că viața nu mai are sens, nu vom mai fi interesați de nimic, vom fi abătuți și lipsiți de energie, crede specialistul. 

Dependenții de selfie-uri vor fi cei mai afectați, pentru că nu vor mai avea cui să ceară atenția.

A patra etapă este acceptarea, care se face gradual, perioadă în care începem să ne organizăm. “Dezvoltăm comportamente compensatorii, unele pe care poate nu le-am experimentat de multă vreme: învățăm să fim vii citind o carte, pictând un tablou, făcând plimbări în aer liber sau sport etc. Învățăm să fim prezenți în viața noastră. Reîncepem sa ne întâlnim cu prietenii,  învățăm să coexistăm. Reînvățăm să fim sociabili, să relaționăm unii cu alții. Descoperim bucuria de a împărtăși momentele importante din viața noastră, doar cu cei dragi sau doar cu persoana iubită și nu cu mii de persoane pe care nici nu le cunoaștem în viața reală”, conchide psihologul Iuliana Fűlas. 

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
abandon
psiholog