Comisar UE: Marile companii de tehnologie sunt adevăratele câștigătoare ale crizei coronavirusului și ar trebui să plătească taxe corecte în Europa

Comisar UE: Marile companii de tehnologie sunt adevăratele câștigătoare ale crizei coronavirusului și ar trebui să plătească taxe corecte în Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 sep 2020

Marile companii de tehnologie trebuie să plătească taxe corecte în Europa, mai ales că sunt ”adevăratele câștigătoare” ale crizei coronavirusului, a declarat sâmbătă comisarul UE pentru economie și taxe, Paolo Gentiloni, pentru CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Comentariile sale vin pe fondul unei diferențe de opinie între Statele Unite și Uniunea Europeană privind impozitarea unor companii precum Apple, Alphabet și Amazon, scrie News.ro.

"Este o problemă majoră", a declarat Gentiloni, recunoscând dificultatea de a depăși diferențele cu Statele Unite.

Samsung a prezentat primul laptop cu 5G CITEȘTE ȘI Samsung a prezentat primul laptop cu 5G

Cu toate acestea, fostul prim-ministru italian a adăugat că nu mai este posibil ”să acceptăm ideea că acei uriași, câștigătorii crizei, nu plătesc o sumă echitabilă de impozite în Europa”.

În 2018, Comisia Europeană a propus o taxă digitală de 3%, argumentând că sistemul fiscal trebuie actualizat pentru era digitală. Cu toate acestea, Casa Albă a declarat că o taxă digitală este nedreaptă, deoarece are un impact disproporționat asupra firmelor americane

La acea vreme, Comisia Europeană a afirmat că companiile digitale, în medie, plătesc o rată de impozitare efectivă de 9,5% - comparativ cu 23,2% pentru companiile tradiționale.

Cu toate acestea, în urma pandemiei de Covid-19, companiile Big Tech au fost în avantaj, mulți consumatori bazându-se pe aceste companii pentru munca de acasă, cumpărături și pentru a rămâne conectați.

"Giganții platformelor digitale sunt câștigătorii reali ai acestei crize, din punct de vedere economic", a adăugat Gentiloni. ”Cu toții trăim acest lucru în viețile noastre.”

Între timp, guvernele au nevoie disperată de finanțare suplimentară și impunerea de noi impozite este o modalitate cheie de realizare a acestui lucru.

În acest context, UE încearcă să propună o nouă taxă digitală în 2021, dacă negocierile la nivelul OCDE se prăbușesc până la sfârșitul anului.

”Dacă nu vom avea rezultate decente la nivel global, Comisia Europeană va ieși anul viitor cu propria noastră propunere”, a spus Gentiloni.

Într-o lovitură dată negocierilor, Statele Unite au ieșit din discuții în iunie - provocând îndoieli cu privire la orice progres fezabil din acest an.

Gentiloni a spus că s-au înregistrat progrese la nivel tehnic, dar viitoarele alegeri prezidențiale din Statele Unite au avut impact asupra procesului.

”Suntem într-un an electoral în SUA și cred că și asta are o influență”, a spus el, adăugând că, cu toate acestea, UE avea nevoie ”să insiste asupra necesității unei soluții globale”.

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
companii de tehnologie
taxe