Comisia Europeană va examina fuziunea de 7,3 miliarde dolari dintre Viasat și Inmarsat, la cererea inclusiv a României

Comisia Europeană va examina fuziunea de 7,3 miliarde dolari dintre Viasat și Inmarsat, la cererea inclusiv a României
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 28 iul 2022

Comisia Europeană va examina tranzacția de 7,3 miliarde de dolari prin care gigantul american din domeniul comunicațiilor prin satelit Viasat vrea să preia rivalul britanic Inmarsat, după ce mai multe țări, printre care și România, și-au exprimat îngrijorarea că achiziția ar putea afecta piața serviciilor de conexiune prin satelit pentru aviația comercială.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comisia a acceptat cererile depuse de Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franța, Irlanda, Italia, Norvegia, Țările de Jos, România, Spania și Suedia de a evalua propunerea de achiziție a Inmarsat de către Viasat în temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice.

În urma demersului, Viasat nu va putea finaliza achiziția în absența autorizației Comisiei.

Meta își închide una din rețelele sociale CITEȘTE ȘI Meta își închide una din rețelele sociale

Viasat a anunțat, în noiembrie, că a ajuns la un acord pentru preluarea Inmarsat, unul dintre principalii furnizori de servicii globale de comunicații mobile prin satelit, într-o tranzacție în numerar și acțiuni ce evaluează compania britanică la 7,3 miliarde de dolari, incluzând datoriile.

Combinația ar crea un lider global în domeniul comunicațiilor prin satelit.

Atât Viasat, cu sediul în SUA, cât și Inmarsat, cu sediul în Regatul Unit, operează propriile rețele de sateliți și oferă în principal comunicații bidirecționale prin satelit la nivel mondial clienților comerciali și guvernelor.

Achiziția propusă nu întrunește criteriile UE privind concentrările economice pentru a fi notificată către Comisia Europeană, însă a fost supusă spre aprobare în Spania, unde tranzacția îndeplinește pragul național de notificare a fuziunilor.

La solicitarea autorităților spaniole, cărora li s-au adăugat România și celelalte state menționate mai sus, Comisia a decis acum să analizeze tranzacția, pentru a determina dacă aceasta ar afecta mediul concurențial în Europa.

În special, tranzacția ar putea afecta concurența pe o piață pentru furnizarea de servicii de conectivitate prin satelit în zbor pentru aviația comercială în Spațiul Economic European (SEE), potrivit Executivul UE.

De asemenea, Comisia a concluzionat că este cea mai în măsură să examineze potențialele efecte transfrontaliere ale tranzacției.

Comisia va solicita Viasat să notifice oficial tranzacția, compania americană fiind obligată, astfel, să aștepte rezultatul examinării pentru a putea finaliza preluarea Inmarsat.

Autoritatea britanică din domeniul concurenței a lansat, luni, propria investigație referitoare la achiziția propusă.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
viasat
inmarsat
achizitie inmarsat
fuziune visat inmarsat
ancheta antitrust
investigatie