Orange România face primul pas spre fuziunea cu fostul Telekom România Communications

Orange România face primul pas spre fuziunea cu fostul Telekom România Communications
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 25 iul 2022

Orange România, liderul local al pieței de telecomunicații, vrea să preia prin fuziune Orange Oro Holding, societate înregistrată în Cipru, care deține 54,01% din acțiunile Orange România Communications (fostul Telekom România Communications). Recent, Profit.ro a anunțat că Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) intenționează să cumpere servicii de consultanță și de informare juridică în procesul de fuziune dintre Orange România Communications și Orange România, în scopul elaborării unei strategii de răspuns și de identificare a opțiunilor pe care le are în calitate de acționar minoritar semnificativ, astfel încât să își protejeze interesele și să maximizeze rezultatele obținute în urma procesului de integrare și fuziune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Orange România este asociatul unic al Orange Oro (Cyprus) Holding.

Meta lui Mark Zuckerberg, dată în judecată de o altă Meta CITEȘTE ȘI Meta lui Mark Zuckerberg, dată în judecată de o altă Meta

Orange România Communications este controlată de Orange Oro (Cyprus) Holding - 54,010282% și MCID - 45,989718%, potrivit datelor termene.ro.

"Fuziunea transfrontalieră dintre Orange România și Orange Oro (Cyprus) Holding face parte din strategia de reorganizare a grupului Orange, ca urmare a achiziționării Orange Oro (Cyprus) Holding de către Orange România.

Principalele motive pentru restructurare sunt:

a) fuziunea face parte dintr-un proces mai larg de reorganizare la nivelul grupului Orange, în vederea centralizării activităților operaționale ale grupului Orange în regiunea europeană;

b) având în vedere că Orange Oro (Cyprus) Holding este o societate de tip holding, care deține acțiuni la Orange România Communications (...), fuziunea va asigura o gestionare mai eficientă de către Orange România a Orange România Communications prin plasarea Orange Romania ca acționar direct al Orange Romania Communications;

c) procesul de restructurare va reduce costurile administrative legate de funcționarea Orange Oro (Cyprus) Holding și va simplifica structura corporativă a grupului;

d) simplificarea procesului de aprobare a guvernanței corporative la nivelul societăților care fuzionează;

e) simplificarea procedurilor de raportare contabilă și financiară utilizate atât față de autorități, cât și față de acționarii grupului. În urma fuziunii prin absorbție, cele două societăți vor beneficia de management, organizare și administrare unitară, asigurând astfel condițiile pentru o administrare mai eficientă a patrimoniului rezultat din fuziune și pentru adoptarea unei strategii comerciale unice", se arată în proiectul de fuziune transfrontalieră.

Orange Services a fost preluată direct de acționarul majoritar al Orange România CITEȘTE ȘI Orange Services a fost preluată direct de acționarul majoritar al Orange România

Orange România este controlată de Atlas Services Belgium - 99,2% și Radcom Inv - 0,8%. Asociații Radcom Inv sunt Liliana Monica Dogaru - 50% și Computerland Romania - 50%, societate deținută integral de omul de afaceri Nicolae Badea.

Profit.ro a anunțat, la începutul anului 2020, că Radcom, societate care deține o participație de 0,8% din Orange România, se va diviza și va transfera către o altă firmă, Radcom Inv, activitatea de gestiune a investițiilor în companiile operaționale din grup și eventualele retrageri din acționariatul acestora.

Orange România Communications (fostul Telekom Communications România, fost Romtelecom) a revenit pe minus în exercițiul financiar aferent anului 2021, pierderea netă atingând 361,1 milioane de lei, de la un profit net de 148,9 milioane de lei în 2020.

Afacerile companiei au scăzut anul trecut cu 10,3%, la 2,63 miliarde de lei.

Datoriile totale au cunoscut un regres de 25,5%, de la 1,37 miliarde de lei la 1,02 miliarde de lei. De asemenea, creanțele operatorului au coborât cu 29%, la 658,76 milioane de lei.

Numărul mediu de salariați în 2021 a fost de 3.090, inferior anului 2020 cu 9,1%.

Orange Money taie peste 130 milioane de lei din capitalul social CITEȘTE ȘI Orange Money taie peste 130 milioane de lei din capitalul social

În luna noiembrie 2021, Telekom Romania Communications și Orange au ajuns la o înțelegere pentru preluarea operațiunilor aferente rețelelor fixe de către grupul francez, confirmând informațiile anunțate de Profit.ro.

Prețul de achiziție, de 295,6 milioane euro - sau 268 milioane euro fără datorii – a oferit companiei preluate o valoare implicită de 497 milioane de euro.

Ulterior, grupul francez Orange cere o rambursare parțială din costul achiziției rețelelor fixe ale grupului Telekom România, de anul trecut, urmărind o reducere de 24 de milioane de euro.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
telekom
orange romania
fuziune
telekom romania