Dependența Apple de China este în creștere, iar noile tarife anunțate de Trump se apropie

Dependența Apple de China este în creștere, iar noile tarife anunțate de Trump se apropie
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 aug 2019

Dependența Apple de China este în creștere, chiar dacă a apelat și la fabrici din Brazilia și India, potrivit datelor companiei referitoare la furnizori, care măresc miza pentru producătorul iPhone în timp ce președintele Donald Trump analizează războiul comercial cu Beijingul și promite noi tarife, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De la 1 septembrie, Apple va suporta tarifele de 15% anunțate de administrația Trump pentru produse majore fabricate în China, cum sunt smartwatch-urile și căștile wireless, în timp ce de la 15 decembrie vor intra în vigoare tarifele pentru iPhone-uri, scrie News.ro.

Puține companii americane sunt atât de dependente de China așa cum este Apple.  Fabricile care lucrează pe bază de contract deținute de Foxconn, parte a grupului Hon Hai Precision Industry, Pegatron, Wistron și altele au sute de mii de angajați pentru a asambla dispozitivele Apple.

INFOGRAFIC Deficitul specialiștilor IT în Europa va urca până la 900.000 de persoane în 2020, universitățile locale nu au capacitatea să formeze suficient de mulți absolvenți calificați până atunci CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Deficitul specialiștilor IT în Europa va urca până la 900.000 de persoane în 2020, universitățile locale nu au capacitatea să formeze suficient de mulți absolvenți calificați până atunci

În ultimii ani, producătorii pe bază de contract ai Apple s-au extins și în alte țări. India, de exemplu, nu avea, în 2015, producători de dispozitive Apple, dar în 2019 are trei, inclusiv unul deținut de Foxconn, unde compania intenționează să producă familia de dispozitive iPhone X.

Apple recurge la operațiunile din India pentru a evita taxele mari pentru importurile de iPhone-uri pe una dintre piețele de telefoane mobile cu ritm rapid de dezvoltare, la fel cum a procedat în 2011, când a deschis cu Foxconn o unitate de producție în Brazilia.

Dar fabricile din afara Chinei sunt mai mici și, în cazul Indiei și Braziliei, Apple le folosește numai pentru a acoperi cererea internă.

În schimb, fabricile din China care lucrează pentru Apple pe bază de contract au înființat mai multe unități interne decât externe. Astfel, Foxconn a mărit numărul fabricilor de la 19 în 2015 la 29 în 2019, în timpul ce numărul fabricilor Pegatron a urcat de la 8 la 12, potrivit datelor Apple. Noile fabrici au fost create pe măsură ce Apple a adăugat în gama sa de produse ca ceasuri, boxe inteligente și căști wireless.

Pe lângă fabricile pe bază de contract, restul furnizorilor Apple, companii care vând cipuri, carcase de aluminiu, cabluri, plăci de circuit și alte componente, au devenit și ei mai concentrați în China. În 2015, 44,9% dintre furnizori erau în China, proporție care a crescut la 47,6% în 2019, potrivit datelor analizate de Reuters.

Apple a refuzat să comenteze analiza efectuată de Reuters.

Directorul general al Apple, Tim Cook, a declarat investitorilor la raportarea rezultatelor trimestriale că ”nu ar da prea multă încredere” speculațiilor legate de modul în care compania va transfera producția din China din cauza tarifelor americane.

”Marea majoritate a produselor noastre sunt produse peste tot. Există un nivel semnificativ de conținut în Statele Unite și foarte mult din Japonia și Coreea de Sud până în China, iar Uniunea Europeană contribuie la rândul ei într-o proporție mare...cred că acest lucru se va întâmpla și în viitor”, a spus Cook.

Apple întâmpină dificultăți să se extindă în afara Chinei, țară unde prezența unui număr mare de furnizori îi permite să fabrice sute de milioane de dispozitive pe an păstrând stocuri pentru numai câteva zile, fapt esențial pentru fluxul de capital liber atât de apreciat de investitorii companiei.

Alți producători de telefoane livrează din China un număr mult mai mic de unități de produse și au o flexibilitate mai mare.

Google, divizie a grupului Alphabet, își transferă în acest an producția de smartphone-uri Pixel din China în Vietnam și își construiește un lanț de furnizori mai ieftin în Asia de Sud-Est, a relatat miercuri publicația Nikkei.

Sistemele de operare IT depășite - folosite în continuare chiar dacă nu mai primesc actualizări sau se apropie de acest moment. Utilizatorii individuali și firmele nu renunță la Windows XP sau Windows 7 CITEȘTE ȘI Sistemele de operare IT depășite - folosite în continuare chiar dacă nu mai primesc actualizări sau se apropie de acest moment. Utilizatorii individuali și firmele nu renunță la Windows XP sau Windows 7

Mărimea Apple este un dezavantaj acum, pentru că puține țări au o forță de muncă atât de mare ca China. Fabricile au nevoie de ingineri de înaltă calificare pentru a proiecta și repara echipamente făcute pe comandă. Vietnamul, unde Apple produce de ani de zile accesorii, are o populație de sub o zecime față de cea a Chinei.

Chiar dacă Apple poate fabrica dispozitive în India și Vietnam, volumele ar fi mult mai mici comparativ cu nevoiele generale ale Apple.

Apple a spus oficialilor din domeniul comerțului că tarifele vor avea ca efect prețuri mai mari pentru clienții americani, dar nu a precizat dacă intenționează să transfere tarifele clienților prin creșterea prețurilor.

Pentru producătorii de dispozitive electronice, locul unde se fabrică plăcile de circuit poate stabili țara de origine a dispozitivelor, a declarat George R. Tuttle III, avocat specializat în vamă care a lucrat cu producători de electronice.

Acest lucru oferă posibilitatea ca producătorii de dispozitive să fabrice plăcile de circuite sau ale componente majore în afara Chinei, dar să continue să asambleze produsele în această țară, evitând astfel tarifele.

Apple a dezvăluit că nu are astfel de planuri. Dar divizia din India a Foxconn, care lucrează și pentru HMD Global, producător de telefoane sub brand Nokia, și Xiaomi, fabrică plăci de circuite în India, au declarat anul trecut două surse.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
china