Facebook a suspendat trei rețele de conturi rusești care încercau să influențeze politica în opt state africane

Facebook a suspendat trei rețele de conturi rusești care încercau să influențeze politica în opt state africane
scris 31 oct 2019

Facebook a anunțat miercuri că a suspendat trei rețele de conturi rusești care încercau să influențeze politica internă în opt state africane și care aveau legătură cu un om de afaceri rus acuzat de implicare în alegerile care au avut loc în Statele Unite în 2016, transmite Reuters.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

Campaniile pe Facebook au utilizat 200 de conturi false sau compromise pentru a ținti oameni din Madagscar, Republica Centrafricană, Mozambic, Republica Democrată Congo, Coasta de Azur, Camerun, Sudan și Libia, potrivit Facebook. Între ele, aceste conturi au atras peste 1 milion de urmăritori, scrie News.ro.

Toate rețelele erau conectate la ”entități asociale cu finanțistul rus Evgheni Progozin”, un magnat rus din industria cateringului inculpat de procurorul special american Robert Mueller ca susținător al unei campanii ruse de a influența alegerile din Statele Unite prin rețelele sociale.

Joint venture-ul Naval Group – Fincantieri se va numi NAVIRIS CITEȘTE ȘI Joint venture-ul Naval Group – Fincantieri se va numi NAVIRIS

Prigozin și avocații care îl reprezintă nu au răspuns imediat solicitării de comentarii legate de acuzațiile aduse de Facebook. Acesta a negat în trecut orice ilegalitate.

În unele state africane, rețelele conduse din Rusia au colaborat cu cetățeni locali pentru a-și ascunde mai bine originea și a ținti utilizatori ai internetului, a declarat Nathaniel Gleicher, director pentru politici de securitate cibernetică al Facebook.

Facebook a refuzat să identifice persoane sau organizații locale care au colaborat cu conturile respective sau ce companii ar fi avut legături cu acestea și cu Prigozin.

Cercetători ai Stanford University, care au colaborat cu Facebook în cadrul investigației, au afirmat că între aceste companii s-ar afla Wagner Group, o firmă de contractori militari despre care surse au declarat anterior pentru Reuters că au efectuat misiuni de luptă clandestine în numele Kremlinului în Ucraina și Siria.

Reuters a relatat anul trecut că Wagner Group s-a extins anul trecut în activități economice și diplomatice în țări precum Republica Centrafricană, în cadrul strategiei Rusiei de a-și mări influența în Africa.

Autoritățile Ruse neagă că Wagner Group ar acționa la ordinele lor, iar Moscova a respins în mod repetat acuzațiile Occidentului de amestec în alegeri.

Kremlinul nu a răspuns imediat solicitării de comentarii. Wagner nu are profil public și nu a comentat niciodată activitățile sale. Prigozin a negat că ar avea legături cu Wagner.

Facebook, Twitter și Google, divizie a grupului Alphabet, s-au angajat să intensifice lupta cu manipularea politică a platformelor lor, după ce au fost criticate că nu au combătut amestecul Rusiei în alegerile americane din 2016.

În pofida intensificării supravegherii, oficiali americani au avertizat în repetate rânduri în privința riscului implicat de Rusia și alte țări, care ar putea încerca în continuare să influențeze alegerile prezidențiale din 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
africa