Facebook construiește un nou satelit care să asigure acces la Internet în zonele izolate ale lumii, proiect similar cu cel al SpaceX. Primul satelit al companiei a fost distrus într-o explozie

Facebook construiește un nou satelit care să asigure acces la Internet în zonele izolate ale lumii, proiect similar cu cel al SpaceX. Primul satelit al companiei a fost distrus într-o explozie
scris 23 iul 2018

Facebook lucrează la construirea unui satelit care să asigure acces la Internet în părțile izolate ale lumii, unde conexiunea prin cabluri de fibră optică nu este posibilă. Satelitul, numit Athena, ar urma să fie plasat pe orbită anul viitor, potrivit unor informații obținute de Wired.

Facebook și-a exprimat de mult timp intenția de a conecta online miliardele de oameni care nu au acces la Internet sau întâmpină probleme legate de costuri și calitate conexiunii. Unele companii, cum este și Facebook, consideră că o variantă pentru a oferi Internet în aceste zone este lansarea unor "constelații" de sateliți mai mici, plasați la doar 160-2.000 de kilometri deasupra Pământului.

Acțiunile Microsoft au atins un nivel record după rezultatele trimestriale peste așteptări raportate de companie CITEȘTE ȘI Acțiunile Microsoft au atins un nivel record după rezultatele trimestriale peste așteptări raportate de companie

În anumite părți izolate ale lumii, oamenii se conectează la Internet prin intermediul unor sateliți geostaționari masivi care, în special din cauza distanței mari, generează conexiuni slabe.

Facebook nu este la prima încercare de a oferi acces la Internet prin intermediul unui satelit propriu. În 2016, o rachetă Falcon 9 a SpaceX ar fi trebuit să plaseze primul satelit creat de Facebook, însă planul a eșuat din cauza unei explozii. Satelitul AMOS-6 urma să ofere acces la Internet în mai multe zone din Africa Subsahariană.

Facebook nu este singura companie care lucrează la un astfel de proiect. SpaceX, companie controlată de Elon Musk, a plasat în februarie 2 sateliți pe orbită, un test pentru viitoarea rețea de sateliți pe care miliardarul american plănuiește să o construiască. 

Planul celor de la SpaceX este de a crea o rețea de aproape 12.000 de sateliți care să se deplaseze continuu și în mod sincronizat în jurul planetei, pentru a acoperi în permanență orice loc de pe Pământ. 7.518 sateliți vor orbita la o distanță de aproximativ 322 de kilometri, în timp ce alți 4,425 de sateliți vor sta pe o orbită de 1.126 de kilometri în jurul planetei, operând pe frecvențe radio diferite.

Și SpaceX speră ca primul satelit operațional la nivel internațional să fie deja disponibil anul viitor. Compania prevede că în 2025 va avea o bază de 40 de milioane de abonați și venituri de 30 de miliarde de dolari din acest proiect.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
space x
musk
zuckerberg
satelit
internet