Facebook încearcă din nou să respingă acuzații ale Autorității americane a concurenței FTC de monopol ilegal

Facebook încearcă din nou să respingă acuzații ale Autorității americane a concurenței FTC de monopol ilegal
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 oct 2021

Facebook a cerut unui judecător federal să respingă definitiv proceduri pe care le denunță drept ”fără probe viable” ale Autorității americane a concurenței (FTC), unul dintre cele mai amenințătoare dosare împotriva gigantului rețelelor de socializare, acuzat de abuz de poziție domnantă, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

FTC a depus o nouă plângere în august, după ce o primă plângere a fost respinsă în iunie de către judecătorul federal de la Washington James Boeasberg.

UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

Autoritatea acuză Facebook de faptul că a ”cumpărat integral sau îngropat noii inovatori atunci când popularitatea acestora devenea o amenințare la adresa existenței sale” - o trimitere la aplicația Instagram și la mesageria WhatsApp, scrie News.ro.

Agenția ”nu prezintă nicio probă viabilă pentru a califica Facebook drept un monopol ilegal”, afirmă avocații gigantului din California în documente depuse luni.

Ei consideră că dosarul FTC ”nu ține”, deoarece președinta autorității Lina Khan nu ar fi neutră.

Implicarea acesteia ”este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât declarațiile sale publice despre Facebook depășesc cu mult raportul Congresului (care stă la baza plângerii) și arată că doamna Khan înceracă să-și servească propriile interese”, argumentează avocații.

Lina Khan, în vârstă de 32 de ani, o juristă nominalizată la conducerea instituției în iunie de către președintele democrat Joe Biden are reputația că este ostilă monopolurilor marilor platforme din domeniul tehnologiei.

Însă FTC a respins deja o cerere a Facebook de a o descalifica.

În dosarul său actualizat în august, FTC sublinia că ”rețelele de socializare personale constituie un tip de serviciu online unic și distinct” și o piață controlată în proporție de 65% de Facebook prin platforma sa principală și Instagram - deci un monopol.

Facebook, acuzat de faptul că a acumulat prea multă putere - atât economică, cât și politică și socială - depune eforturi să se apere pe numeroase fronturi de ani de zile.

Ritmul s-a accelerat recent, în urma dezvăluirilor unei avertizoare de integritate - Frances Haugen -, o fostă ingineră care a divulgat documente care arată, susține ea, că gigantul cu aproximativ 3,5 miliarde de utilizatori lunari alege ”mai degrabă profilul decât siguranța” utilizatorilor.

Ea urmează să le ceară marți aleșilor americani să reglementeze Facebook, în cadrul unei audieri în Senat.

În plus, platforma Facebook, Instagram, WhatsApp și Facebook Messenger au fost blocate aproape șapte ore, luni, din cauza unei pene tehnice majore.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
monopol