FMI: AI-ul va afecta aproape 40% dintre meserii

FMI: AI-ul va afecta aproape 40% dintre meserii
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 15 ian 2024

Fondul Monetar Internațional a dat publicității un raport privind modul în care munca și lucrătorii vor fi afectași de inteligența artificială.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Aproape 40% dintre meserii vor fi afectate, într-o formă sau alta, de inteligența artificială. Unii angajați vor beneficia de o creștere a productivității, ajutați de AI, în vreme ce alții își vor pierde complet locul de muncă.

Aceste efecte vor fi mai vizibile în cazul țărilor cu economii mai dezvoltate. Aici, procentul ar putea fi mai aproape de 60%.

ChatGPT primește undă verde pentru a fi folosit în scopuri militare CITEȘTE ȘI ChatGPT primește undă verde pentru a fi folosit în scopuri militare

Pe de altă parte, AI-ul va avea un impact mai redus în cazul economiilor în curs de dezvoltare și al țărilor cu venituri mici.

Mai mult, se arată în același raport, inteligența artificială va crește inegalitatea socială, iar politicienii ar trebui să abordeze cât mai curând problema pentru a evita viitoare tensiuni sociale.

Inegalitatea va fi generată de faptul că angajații cu salarii deja mari vor fi ajutați în munca lor de AI, în vreme ce job-uri care oferă venituri mai mici ar putea fi desființate și preluate de inteligența artificială.

În acest timp, reglementarea AI-ul întârzie să fie făcută. În Uniunea Europeană încă se poartă negocieri pe marginea unor măsuri de protecție, în vreme se Statele Unite nu s-au decis dacă este sau nu nevoie de această reglementare.

viewscnt
Afla mai multe despre
ai
meserii