FOTO WhatsApp introduce o lupă, încearcând să combată informațiile false cu o funcție de căutare

FOTO WhatsApp introduce o lupă, încearcând să combată informațiile false cu o funcție de căutare
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 5 aug 2020

WhatsApp testează o nouă facilitate care, speră șefii serviciului deținut de Facebook, vor edifica utilizatorii cu privire la știrile false care se răspândesc rapid.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Începând de astăzi, o parte din utilizatorii WhatsApp vor observa o lupă alături de unele mesajele primite. Această lupă va fi afișată atunci când algoritmii companiei au depistat un mesaj care se răspândește rapid.

Apăsând butonul respectiv, se va realiza o căutare pe internet după cuvintele cheie din mesajul primit. Ideea este aceea de a facilita o căutare rapidă care să edifice utilizatorul cu privire la veridicitatea informației.

Pandemia a accelerat dezvoltarea digitală a lumii cu cel puțin 2 ani CITEȘTE ȘI Pandemia a accelerat dezvoltarea digitală a lumii cu cel puțin 2 ani

Cei de la Facebook au o misiune dificilă în a bloca informațiile false transmise pe WhatsApp. Din cauza criptării mesajelor, compania nu poate vedea conținutul acestora. Poate în schimb să vadă cât de rapid și de mult se răspândesc anumite mesaje.

Acesta indicator, gradul de răspândire, este folosit în acest caz. Lupa pentru căutare va fi afișată utilizatorilor pentru mesajele care ajung la un număr mare de oameni și îi poate manipula pe aceștia cu informații false.

FOTO WhatsApp introduce o lupă, încearcând să combată informațiile false cu o funcție de căutare

Facebook speră că oamenii vor deveni astfel mai vigilenți cu privire la informațiile pe care le primesc pe WhatsApp și nici nu vor mai contribui la răspândirea mesajelor din momentul în care se conving că o știre este falsă.

Asta presupunând că utilizatorilor le pasă suficient de mult dacă o informație primită este adevărată sau nu, încât să caute online, chiar și doar printr-o simplă apăsare a unui buton.

Noua facilitate va fi disponibilă începând de astăzi pe Android, iOS și versiunea web de WhatsApp în Brazilia, Italia, Irlanda, Mexic, Spania, Marea Britanie și Statele Unite. Notabilă este lipsa Indiei din această listă, țară care ar fi trebuit să reprezinte o prioritate, date fiind numeroasele cazuri grave, care s-au soldat inclusiv cu morți din cauza informațiilor false răspândite pe WhatsApp.

Nu se știe deocamdată când va fi extinsă la nivel global această facilitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
whatsapp
fake news