Google a lansat un instrument pentru descifrarea hieroglifelor

Google a lansat un instrument pentru descifrarea hieroglifelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iul 2020

Google a lansat Fabricius, un instrument de descifrare a hieroglifelor cu ajutorul Machine Learning, disponibil în limbile engleză și arabă.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News
Dispozitivul ideal pentru activitățile tale din fiecare zi CITEȘTE ȘI Dispozitivul ideal pentru activitățile tale din fiecare zi

În urmă cu peste 200 de ani, pe 15 iulie 1799, soldații lui Napoleon au descoperit întâmplător într-un zid dintr-o construcție fortificată din orașul egiptean Rosetta, situat în Delta Nilului, o piatră pe care era inscripționat un text în trei limbi și sisteme de scriere antice diferite: hieroglife, greacă și demotică (o formă de scriere în limba egipteană). Astfel, Piatra din Rosetta i-a permis cercetătorului Jean-François Champollion să descifreze unul dintre cele mai bine păstrate mistere ale Antichității: hieroglifele egiptene, scrie News.ro.

FOTO 97% grad de satisfacție în fashion-ul bărbătesc – cine a reușit? CITEȘTE ȘI FOTO 97% grad de satisfacție în fashion-ul bărbătesc – cine a reușit?

Folosite în urmă cu mai bine de 4000 de ani, hieroglifele erau cunoscute și utilizate doar de un grup restrâns și privilegiat.

Cu ajutorul noului instrument Google Arts & Culture Fabricius, oricine poate descoperi în mod interactiv limbajul fascinant al hieroglifelor. Pot fi aflate mai multe informații despre hieroglifele Egiptului antic urmând o scurtă introducere în șase pași. Instrumentul poate fi și unul distractiv, dar ajută și profesorii și cercetătorii.

Fabricius include primul instrument digital - lansat ca open source pentru a sprijini dezvoltarea în continuare a studiului limbilor antice – care decodifică hieroglifele egiptene pe baza învățării automate (machine learning). Tehnologia Google Cloud AutoML, AutoML Vision, a fost utilizată pentru a crea un model de învățare automată care să poată „înțelege” ce reprezintă o hieroglifă.

Disponibil în engleză și arabă, Fabricius poartă numele lui Georg Fabricius, părintele epigrafiei (studiul inscripțiilor). A fost creat în colaborare cu Australian Center for Egyptology de la Macquarie University, Psycle Interactive, Ubisoft și egiptologi din întreaga lume. 

viewscnt
Afla mai multe despre
google
hieroglife