Gigantul american, Google, anunță schimbarea modului în care căutările pot fi realizate și a felului în care rezultatele vor apărea, grație unui nou model de învățare mecanică.
Google și-a adus aminte că a pornit în afaceri ca un motor de căutare și, chiar dacă a părut că a uitat să mai inoveze în acest domeniu în ultimii ani, la adăpostul cotei de peste 90% de piață, anunță acum o noutate care va schimba punctual relația utilizator - motor de căutare.
În primul rând, Google promite mai mult context pentru căutările realizate de utilizator. Folosind modelul de învățare mecanică MUM (Multitask Unified Model), gigantul american promite o experiență mai bogată și mai profundă.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Concret, alături de rezultatele care servesc punctual căutarea, Google va afișa ceea ce numește o constelație de subiecte relaționate, într-un mod organizat.
Viitorul design al paginilor de căutare va include o secțiune numită “Things to know”. Aici vor fi afișate subiecte considerate de AI de interes pentru utilizator - care ar putea să-l ajute pe acesta să înțeleagă mai bine contextul din jurul subiectului principal.
În al doilea rând, Google speră că noua abordare va ajuta utilizatorul să treacă la un mod mai natural de folosire a motorului de căutare. În loc de cuvinte cheie, utilizatorul ar putea adresa întrebări normale motorului de căutare.
Cu această ocazie, Google va integra în motorul său de căutare componenta Google Lens, care facilitează identificarea și căutarea obiectelor din imagini. Lens merge un pas mai departe acum și permite rafinarea căutărilor folosind cuvinte cheie.
Lens ar putea ajuta utilizatorii să găsească informații mai relevante (sau nu), însă este clar că, din acest punct de vedere, Google vede potențialul pe care această facilitate o are în zona cumpărăturilor online, unde este unul din marii jucători.