Grupul asiatic Hutchison nu a primit aprobarea CE pentru preluarea operatorului britanic de telefonie O2 - surse

Grupul asiatic Hutchison nu a primit aprobarea CE pentru preluarea operatorului britanic de telefonie O2 - surse
scris 3 mai 2016

Fuziunea dintre operatorii britanici de telefonie mobilă O2 și Three UK, care ar fi creat cea mai mare companie pe piața de profil din Marea Britanie, nu a primit aprobarea Comisiei Europene, în condițiile în care autoritățile antitrust și-au exprimat îngrijorarea că tranzacția ar fi dus la majorarea tarifelor pentru consumatori și ar fi afectat mediul concurențial, au declarat pentru Wall Street Journal surse familiare cu situația.

Decizia Comisiei ar urma să fie anunțată oficial miercuri, 4 mai, au spus sursele citate. Până în prezent, Comisia a modificat de două ori termenul până la care trebuia să adopte o decizie în acest caz.

Proprietarul Three UK, grupul asiatic Hutchison Whampoa, a anunțat anul trecut preluarea companiei O2 de la grupul spaniol Telefonica, în schimbul sumei de 10,25 miliarde lire sterline (aproape 15 miliarde dolari). Fuziunea dintre Three UK, al patrulea mare operator de telefonie mobilă din Marea Britanie, și O2, numărul doi pe această piață, urma să dea naștere celui mai mare jucător pe piața de profil, cu peste 34 milioane de clienți.

Finalizarea tranzacției este condiționată de primirea avizelor de la Comisia Europeană.

Noile tarife în roaming în Uniunea Europeană aplicate începând de astăzi CITEȘTE ȘI Noile tarife în roaming în Uniunea Europeană aplicate începând de astăzi

Comisarul UE pentru politici concurențiale, Margrethe Vestager, a adoptat o atitudine critică față de fuziunile anunțate recent de marile companii de telefonie din Europa, în special în privința tranzacțiilor care vizează reducerea numărului de operatori pe o singură piață, așa cum ar fi fost cazul în Marea Britanie.

În octombrie anul trecut, autoritatea antitrust a UE a inițiat o investigație amănunțită referitoare la fuziunea dintre Three UK și O2, pe fondul îngrijorărilor potrivit cărora tranzacția ar putea conduce la prețuri mai mari pentru utilizatorii britanici ai serviciilor de telefonie mobilă, precum și la restrângerea ofertei pe piața locală.  

La începutul lunii martie, Hutchison și Telefonica au propus mai multe măsuri menite să atenueze îngrijorările CE în privința tranzacției, printre care vânzarea către competitori a unor participații minore la compania rezultată în urma fuziunii și asigurarea accesului la rețeaua proprie, precum și înghețarea tarifelor pentru utilizatori pentru o perioadă de cinci ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
o2
three uk
telefonica
hutchison whampoa
fuziune
tranzactie
ce
comisia europeana