Guvernul Trump dispune dezinstalarea și înlocuirea antivirusului Kaspersky, acuzând compania de colaborare cu spionajul rus

Guvernul Trump dispune dezinstalarea și înlocuirea antivirusului Kaspersky, acuzând compania de colaborare cu spionajul rus
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 sep 2017

Departamentul american pentru Securitate Internă a dispus ca celelalte departamente din cadrul Guvernului și agenții guvernamentale să dezinstaleze din sistemele IT antivirusul companiei Kaspersky, cu sediul la Moscova, relatează BBC News.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Departamentul s-a declarat îngrijorat de presupuse legături între repezentanți ai companiei și servicii ruse de informații, scrie News.ro.

Măsura a fost anunțată înaintea unui vor în Senat, prevăzut săptămâna aceasta, în vederea interzicerii utilizării de către Guvern a produselor acestei companii ruse în domeniul securității cibernetice.

Kaspersky Lab a respins în mai multe rânduri acuzații potrivit cărora ar avea legături cu Kremlinul.

Brazilienii de la Stefanini numesc un fost antreprenor vicepreședinte pentru regiunea EMEA, care va avea biroul la București CITEȘTE ȘI Brazilienii de la Stefanini numesc un fost antreprenor vicepreședinte pentru regiunea EMEA, care va avea biroul la București

Însă aceste acuzații au determinat o serie de comercianți cu amânuntul din Statele Unite să retragă produsele Kaspersky Lab de la vânzare.

Kaspersky are peste 400 de milioane de clienți în întreaga lume, însă nu a reușit să devină un furnizor important în domeniul securității cibernetice al Guvernului american.

Secretarul interimar pentru Securitate Internă Elaine Duke le-a dat un termen limită de 90 de zile instituțiilor vizate să dezinstaleze și să înlocuiască software-ul.

”Departamentul este îngrijorat din cauza legăturilor dintre anumiți reprezentanți Kaspersky, (serviciile) ruse de informații și alte agenții guvernamentale”, a declarat ea, citată într-un comunicat.

Există ”riscul ca Guvernul rus să acționeze singur sau în colaborare cu Kaspersky, să se folosească de accesul oferit de produsele Kaspersky și să compromită informații federale și sisteme de informații care implică în mod direct securitatea națională a Statelor Unite”, a subliniat ea.

”ACUZAȚII FALSE”

Compania Kaspersky s-a declarat dezamăgită de această decizie și a anunțat că va încerca să dovedească faptul că acuzațiile sunt nefondate.

”Nicio dovadă credibilă nu a fost prezentată în mod public de către cineva sau de vreo organizație, iar acuzațiile au la bază afirmații false și ipoteze inexacte”, a anunțat compania într-un comunicat.

Însă Bloomberg scria în urmă cu două luni pe site că a văzut e-mailuri între CEO-ul Eugene Kaspersky și membri de rang înalt ai conducerii companiei în care este prezentat un proiect secret în domeniul securității cibernetice, solicitat se pare de serviciul federal rus de informații (FSB, fostul KGB).

Bloomberg sugera că instrumentele respective nu doar resping atacuri cibernetice, ci colectează informații despre hacherii care le lansează și le oferă serviciilor ruse de informații.

Tot în iulie, Administrația serviciilor generale (GSA) ale Guvernului a scos  Kaspersky Lab de pe o listă de furnizori autorizați.

Compania a acuzat atât Rusia, cât și Statele Unite că încearcă să o utilizeze ca pe un pion în jocul lor geopolitic.

Administrația Trump a respins acuzații potrivit cărora s-aa flat în contact cu oficiali ruși în 2016, în timpul campaniei electorale.

viewscnt
Afla mai multe despre
kaspersky
antivirus