Holdingul olandez ce controlează gigantul rus al internetului Yandex vrea să-și vândă deținerea majoritară

Holdingul olandez ce controlează gigantul rus al internetului Yandex vrea să-și vândă deținerea majoritară
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 nov 2022

Holdingul olandez care deține gigantul rus al internetului Yandex a declarat vineri că intenționează să cedeze proprietatea și controlul majorității grupului Yandex, diviziile internaționale ale unor servicii urmând să fie dezvoltate în afara Rusiei, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De când Rusia a lansat ceea ce numește o ”operațiune militară specială” în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, Yandex, listată la Nasdaq, denumită adesea ”Google al Rusiei”, s-a confruntat cu presiunile interne pe de o parte și cu investitorii săi occidentali pe de altă parte, provocând speculații despre viitorul ei.

Statul vă invită din nou să cumpărați titluri Fidelis. Ce dobânzi oferă CITEȘTE ȘI Statul vă invită din nou să cumpărați titluri Fidelis. Ce dobânzi oferă

Yandex N.V., înregistrată în Olanda, a anunțat într-un comunicat că analizează opțiunile de ”restructurare a proprietății și guvernanței grupului în lumina mediului geopolitic actual”.

Acțiunile Yandex listate la Moscova au scăzut cu 4,8%.

Anunțul a venit la câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin și fostul ministru de Finanțe Alexei Kudrin au discutat despre viitorul Yandex într-o întâlnire care a avut loc noaptea târziu, au declarat trei persoane familiare cu chestiunea.

Ungaria atrage o investiție gigant CITEȘTE ȘI Ungaria atrage o investiție gigant

Surse au declarat pentru Reuters că Kudrin, un colaborator de lungă durată al președintelui, este de așteptat să părăsească rolul de șef al Camerei de Conturi a Rusiei pentru a prelua o funcție la Yandex.

Una dintre surse a spus că acest lucru s-ar putea întâmpla în următoarele săptămâni.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu poate confirma dacă întâlnirea a avut loc sau nu.

Camera de Conturi a refuzat să comenteze.

Louis Vuitton deschide primul său magazin de mobilă și articole de uz casnic CITEȘTE ȘI Louis Vuitton deschide primul său magazin de mobilă și articole de uz casnic

”Kudrin este cineva pe care compania îl consideră o persoană bună pentru acest rol, deoarece este suficient de liberal pentru a înțelege că Rusia are nevoie de o companie privată de internet, fără naționalizare, și care să aibă credibilitate în ochii lui Putin”, a spus una dintre surse.

O altă sursă, apropiată lui Kudrin, a declarat: ”Aceasta este cea mai bună opțiune pentru companie, care îi poate oferi o neutralitate maximă în afaceri. Pe de o parte, să continue dezvoltarea în țară... și pe de altă parte, să nu mintă controlul statului."

Aproape 88% din structura de proprietate a Yandex este liberă, cu multe fonduri occidentale aflate printre acționari.

Guvernul, deficit de 47,1 miliarde lei în primele zece luni, față de ținta de 80 de miliarde lei pentru tot anul. Investițiile sunt la jumătate față de obiectiv CITEȘTE ȘI Guvernul, deficit de 47,1 miliarde lei în primele zece luni, față de ținta de 80 de miliarde lei pentru tot anul. Investițiile sunt la jumătate față de obiectiv

Yandex s-a confruntat cu critici anul acesta pentru că a respectat legea rusă în limitarea accesului la resursele online interzise de stat.

În februarie, Yandex, care a negat că este complice la cenzură, a început să avertizeze utilizatorii ruși care caută informații despre evenimentele din Ucraina despre informații online nesigure.

În septembrie, guvernul rus și-a întărit controlul asupra internetului, când Yandex și-a vândut fluxul de știri și pagina de pornire rivalului controlat de stat VK.

Kanye West a anunțat că va candida din nou la președinția SUA și și-a ales deja șeful de campanie CITEȘTE ȘI Kanye West a anunțat că va candida din nou la președinția SUA și și-a ales deja șeful de campanie

Yandex N.V. a spus că procesul de evaluare strategică se află într-o etapă preliminară și că orice modificare va necesita în cele din urmă aprobarea acționarilor.

Consiliul se așteaptă ca Yandex N.V. să fie redenumită în timp util, afacerea urmând să fie cesionată păstrând drepturile exclusive de utilizare a mărcii Yandex.

Compania a înființat un comitet special însărcinat cu explorarea diferitelor scenarii, inclusiv dezvoltarea diviziilor internaționale ale tehnologiilor de conducere autonomă Yandex, cloud computing, etichetarea datelor și edtech, independent de Rusia.

Compania mamă olandeză a declarat că va încerca să cedeze proprietatea și controlul asupra tuturor celorlalte afaceri ale grupului Yandex, care includ unitatea dominantă de căutare și publicitate a companiei, precum și transportul și comerțul electronic.

viewscnt
Afla mai multe despre
yandex
yandex cenzura internet
yandex rusia vladimir putin
yandex vanzare