Intel va investi 80 de miliarde de euro în Europa, în special în Germania

Intel va investi 80 de miliarde de euro în Europa, în special în Germania
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mar 2022

Producătorul american de cipuri Intel a anunțat că a ales Germania drept locația unde va construi o mare uzină de semiconductori, parte a unor investiții în valoare de 80 de miliarde de euro pe care grupul american le are în vedere pentru Uniunea Europeană în următorii 10 ani, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Acest plan include în primul rând suma de 17 miliarde de euro pentru o uzină de semiconductori la Magdebourg (nord-est-ul Germaniei), alte 12 miliarde de euro pentru o nouă facilitate de producție în Irlanda, un centru de cercetare & dezvoltare în Franța, o facilitate de back-end manufacturing în Italia care ar putea însemna o investiție de 4,5 miliarde de euro, precum și alte investiții în Polonia și Spania, scrie Agerpres.

VIDEO Apple a lansat iOS 15.4 CITEȘTE ȘI VIDEO Apple a lansat iOS 15.4

"Investițiile noastre reprezintă un pas important atât pentru Intel cât și pentru Europa. Suntem hotărâți să jucăm un rol esențial în conturarea viitorului digital al Europei în următoarele decenii", a informat directorul general de la Intel, Pat Gelsinger.

Anunțul locațiilor unde Intel va face investiții vine după ce unele guverne europene, inclusiv Italia, au oferit stimulente importante în încercarea de a atrage grupul american să vină să investească în țările lor. Prin răspândirea fabricilor în mai multe țări, compania americană va putea obține subvenții de la diferite state.

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton a salutat anunțul celor de la Intel pe care l-a descris ca un "adevărat proiect european" care va crea mii de locuri de muncă și care în plus "confirmă faptul că Europa este un loc atractiv pentru investiții". "Europa va fi un jucător cheie de-a lungul întregului lanț valoric al cipurilor, inclusiv pentru piața tehnologiilor de ultimă generație privind cipurile de sub 2 nonametri care vor fi produse în Europa", a subliniat Thierry Breton.

Comisia Europeană a prezentat în luna februarie o propunere legislativă, denumită "Actul european privind cipurile", conform căreia vor fi alocate 43 de miliarde de euro pentru crearea unui sector prosper al semiconductorilor, de la cercetare la producție și un lanț de aprovizionare rezilient.

În prezent, majoritatea cipurilor folosite de companiile europene vin de la trei furnizori asiatici: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, Samsung și United Microelectronics. Anul trecut constructorii auto din Europa au fost nevoiți să își reducă ritmul de producție din cauza lipsei de semiconductori. 

viewscnt
Afla mai multe despre
intel
germania