Inteligența artificială are un impact uriaș și asupra mediului înconjurător

Inteligența artificială are un impact uriaș și asupra mediului înconjurător
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mar 2024

Inteligența artificială (AI) nu numai că generează îngrijorări în ceea ce privește locurile de muncă și drepturile omului, dar riscă să aibă și un impact uriaș asupra mediului înconjurător, informează ANSA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
20 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Experții din acest domeniu estimează că cererea de AI va duce la o creștere a extracției de apă subterană sau de suprafață ce va fi cuprinsă între 4,2 miliarde și 6,6 miliarde de metri cubi până în 2027, arată Agerpres.

Tranzacție surpriză: Furnizor elvețian de soluții electronice cu cea mai rapidă creștere din Europa cumpără o companie românească CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză: Furnizor elvețian de soluții electronice cu cea mai rapidă creștere din Europa cumpără o companie românească

Aceasta reprezintă aproximativ jumătate din cantitatea consumată de Regatul Unit în fiecare an.

În plus, dezvoltarea explozivă a inteligenței artificiale generative ar putea crește și mai mult cererea de energie și de apă.

Problema constă în așa-numitele modele lingvistice mari, care se află în centrul noii tehnologii AI și care sunt capabile să proceseze cantități mari de date textuale, numerice și de altă natură.

Cât a cheltuit Apple pentru dezvoltarea tehnologiilor de condus autonom CITEȘTE ȘI Cât a cheltuit Apple pentru dezvoltarea tehnologiilor de condus autonom

Pentru a funcționa, aceste modele necesită cantități uriașe de putere de calcul și folosirea unor ferme de servere care utilizează apă răcită, din care o parte poate fi refolosită, pentru a răci echipamentele prin absorbția căldurii din aer.

Financial Times a raportat că, în 2022, utilizarea tot mai mare a centrelor de date a dus la o creștere a consumului de apă cu 34% pentru Microsoft, cu 22% pentru Google și cu 3% pentru Meta.

În total, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, centrele de date, de criptomonede și de inteligență artificială au reprezentat aproape două procente din cererea globală de energie electrică în 2022.

Elon Musk va lansa un serviciu de e-mail. Sec și fără detalii: Va veni! CITEȘTE ȘI Elon Musk va lansa un serviciu de e-mail. Sec și fără detalii: Va veni!

Această cifră s-ar putea dubla până în 2026, ajungând aproape la consumul de energie electrică al Japoniei.

Sam Altman, părintele ChatGPT, a tras un semnal de alarmă în cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos, afirmând că este nevoie de o descoperire majoră în domeniul energiei pentru a alimenta viitoarea inteligență artificială.

CEO-ul OpenAI a mai spus, totuși, că această descoperire ar trebui să fie alimentată din surse de energie prietenoase cu clima, cum ar fi fuziunea nucleară sau o energie solară mai ieftină.

viewscnt
Afla mai multe despre
inteligenta artificiala
mediu