Inteligența artificială va transforma și sistemul judiciar

Inteligența artificială va transforma și sistemul judiciar
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 ian 2024

Președintele Curții Supreme de Justiție a SUA, judecătorul John Roberts, a apreciat, într-un raport de sfârșit de an publicat duminica aceasta, că Inteligența Artificială (AI) va transforma sistemul judiciar și s-a referit la riscuri precum invadarea vieții private și "dezumanizarea dreptului".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Roberts și-a dedicat raportul anual - în care de obicei abordează "o problemă relevantă pentru întregul sistem judiciar federal" - subiectului AI, iar după ce a făcut o trecere în revistă a tehnologiilor care l-au modernizat în ultimele decenii, s-a întrebat dacă "judecătorii vor deveni desueți', relatează Agerpres.ro.

2024 aduce taxele mărite de către Guvern - Impozitul pe cifra de afaceri, restricții tot mai dure la microîntreprinderi, creșteri de TVA și de accize, povară mai mare pentru PFA, obligativitatea eFactură CITEȘTE ȘI 2024 aduce taxele mărite de către Guvern - Impozitul pe cifra de afaceri, restricții tot mai dure la microîntreprinderi, creșteri de TVA și de accize, povară mai mare pentru PFA, obligativitatea eFactură

"Prevăd că judecătorii umani vor mai rămâne o vreme. Dar cu aceeași încredere prevăd că activitatea judiciară, în special la nivel de proces, va fi afectată semnificativ de AI'', a comentat magistratul american în document.

Printre altele, el a considerat că AI va schimba modul în care acționează judecătorii, motiv pentru care înțelegerea lor asupra rolului acestei tehnologii în cauzele pe care le judecă va fi importantă, și a anticipat, de asemenea, creșterea accesului la informații pentru avocați și alte părți din sistem.

EXCLUSIV Guvernul închide anul 2023 cu un deficit bugetar de 5,72% CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul închide anul 2023 cu un deficit bugetar de 5,72%

Printre amenințările legate de utilizarea sa, Roberts consideră că AI "riscă să invadeze dreptul la confidențialitate și să dezumanizeze dreptul". 

viewscnt
Afla mai multe despre
judiciar
sistem
ai
inteligența artificială
nransroma
judecător