Internet cu balonul în Sri Lanka: Insula asiatică va prelua 25% dintr-o companie mixtă controlată de Google

Internet cu balonul în Sri Lanka: Insula asiatică va prelua 25% dintr-o companie mixtă controlată de Google
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 2 feb 2016

Guvernul din Sri Lanka va prelua o participație de 25% din acțiunile unei companii mixte controlată de Google, care va asigura livrarea serviciilor de internet de mare viteză cu ajutorul baloanelor cu heliu pe tot teritoriul insulei asiatice. Testele în cadrul ambițiosului Proiect Loon dezvoltat de Google vor începe în această lună și vor dura până la un an, perioadă la finele căreia Sri Lanka va deveni prima țară cu acces universal la internet.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Guvernul statului Sri Lanka va deține 25% din compania mixtă, în schimbul spectrului de frecvențe care va fi alocat proiectului", a spus ministrul Telecomunicațiilor din Sri Lanka, Harin Fernando, citat de AFP.

Un pachet de 10% din acțiunile companiei mixte va fi oferit furnizorilor de servicii de telefonie din Sri Lanka, a precizat Fernando, care a adăugat că Sri Lankia nu intenționează să facă și alte investiții în proiect.

Potrivit ministrului, Google a demarat deja procesul pentru livrarea primelor baloane cu heliu și a echipamentului necesar. Testele vor începe în această lună la Ratmalana (suburbie a capitalei Colombo) și ar putea dura până la un an.

Alphabet, \ CITEȘTE ȘI Alphabet, "părintele" Google, a devenit compania cu cea mai mare capitalizare din SUA, depășind Apple

În baza unui memorandum semnat în iulie anul trecut cu Sri Lanka, Google va furniza 15 baloane cu heliu, care vor oferi internet pe baza standardului wireless LTE (Long Term Evolution), cu viteze de până la 100Mbps. Baloanele vor pluti la o altitudine de aproximativ 20 kilometri, dublu față de altitudinea de zbor a avioanelor.

Acordul cu Sri Lanka face parte din proiectul Loon, prin care Google vrea să ofere acces la internet în regiunile unde nu există acoperire. Proiectul a fost anunțat oficial în 2013 și a fost testat inițial în Noua Zeelandă.

Majoritatea furnizorilor de internet din Sri Lanka s-au arătat în favoarea proiectului, a spus Fernando.

"Obiectivul nostru este să extindem acoperirea serviciilor de internet pe tot teritoriul insulei. Odată cu creșterea competiției, tarifele vor scădea", potrivit ministrului.

Potrivit datelor oficiale, aproximativ 4 milioane din cei peste 20 milioane de locuitori din Sri Lanka beneficiază în prezent de acces la internet, atât pe mobil (3,3 milioane), cât și pe fix (630.000).

viewscnt
Afla mai multe despre
google
sri lanka
companie mixta
internet
baloane
heliu
proiect loon