Microsoft vrea să construiască un centru de date subacvatic și a testat deja un prototip

Microsoft vrea să construiască un centru de date subacvatic și a testat deja un prototip
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 1 feb 2016

Microsoft lucrează la construirea centru de date subacvatic pentru a rezolva problema temperaturilor foarte ridicate din clădirile în care acestea funcționează, care generează costuri mari și, uneori,  probleme tehice, potrivit New York Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ideea unui astfel de centru a luat naștere în 2013, iar dezvoltarea unui prototip a început un an mai târziu. Începând din august anul trecut, Microsoft a testat, timp de 105 zile, un centru de date subacvatic miniatural în Oceanul Pacific, inclus într-o capsulă de oțel cu diametrul de circa 2,5 metri.

Centrele de date includ sute de servere care emit căldură, ceea ce duce la cheltuieli uriașe legate de răcirea încăperilor unde acestea sunt amplasate. Acesta este, de altfel, și unul dintre motivele pentru care multe companii aleg să înființeze astfel de centre în țări cu o climă mai rece. Supraîncălzirea poate genera probleme tehnice, iar mutarea centrelor de date sub apa rece din oceane ar putea reduce acest risc.

Profitul Microsoft a scăzut cu 15% în ultimele trei luni din 2015, sub impactul aprecierii dolarului CITEȘTE ȘI Profitul Microsoft a scăzut cu 15% în ultimele trei luni din 2015, sub impactul aprecierii dolarului

“În ultimii ani, principalii furnizori de servicii de cloud au căutat locuri unde să înființeze astfel de centre în diferite părți ale lumii, nu doar pentru energia verde, dar și pentru avantaje legate de mediu și climă“, spune Larry Smarr, cercetător la Universitatea din California.

Construirea unui centru de date subacvatic ar putea rezolva și problema creșterii exponențiale a consumului de energie, dat fiind că Microsoft intenționează ca acesta să utilizeze fie energie eoliană, fie energia mareelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
subacvatic
centru de date
oceanul pacific
servere