Inundațiile, prezise cu câteva zile în avans cu ajutorul inteligenței artificiale

Inundațiile, prezise cu câteva zile în avans cu ajutorul inteligenței artificiale
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 21 mar 2024

Google anunță că a reușit să folosească inteligența artificială pentru a prezice inundațiile cu până la șapte zile în avans.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Istoric, inundațiile sunt unele dintre evenimentele naturale dificil de intuit, în special în cazul majorității râurilor, care nu au indicatoare de debit.

Cu ajutorul învățării automate, instruite cu date relevante, inclusiv evenimente istorice, măsurători ale nivelului râurilor,  altitudinii și terenului, cercetătorii Google au putut să realizeze predicții corecte în ceea ce privește inundațiile.

Care poate fi primul smartphone Google vândut oficial în România CITEȘTE ȘI Care poate fi primul smartphone Google vândut oficial în România

Compania a construi modele cu un mare nivel de precizie pentru anumite zone punctual, dar speră să utilizeze aceste tehnici și la scară globală.

În medie, AI-ul a prezis inundațiile cu cinci zile înainte, însă, în unele cazuri a reușit să facă acest lucru și cu șapte zile mai devreme.

Cu această tehnologie, au fost realizate predicții precise ale inundațiilor în 80 de țări, cu o populație totală de 460 de milioane de oameni.

Previziunile au fost implementate în cadrul unora dintre aplicațiile companiei, precum Google Search, Google Maps și au fost emise avertizări locale prin intermediul notificărilor de Android.

Tehnologia folosită a fost prezentată și în revista științifică Nature, ceea ce îi conferă p mai multe greutate, nefiind una din obișnuitele exagerări ale companiilor mari.

viewscnt
Afla mai multe despre
inundații
inteligența artificială
google