Mesajele private ale partenerului pe un website de întâlniri pot fi folosite într-un proces de divorț

Mesajele private ale partenerului pe un website de întâlniri pot fi folosite într-un proces de divorț
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 sep 2021

Folosirea într-o procedură de divorț a mesajelor private postate de partenerul de viață pe website-uri de întâlniri este posibilă, dacă această divulgare are efecte ''limitate'' asupra vieții private, a stabilit Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), potrivit AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Instanța europeană a fost sesizată de o femeie din Spania ce s-a plâns că fostul ei soț portughez nu a fost condamnat de justiția din țara lui după ce el a folosit în procesul de divorț schimburi de mesaje ale ei cu bărbați pe website-uri de dating pe vremea când încă erau căsătoriți, scrie Agerpres.

Fapte bune făcute de Profi CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de Profi

Căsătoriți din 2001, cei doi, care își împărțeau viața între Spania și Portugalia, și-au văzut între timp relația degradată și fiecare a deschis în țara sa o procedură de divorț. Acest divorț a fost în final pronunțat în Spania, unde legea acordă mamei îngrijirea copiilor, cu drept de vizită pentru bărbat.

Dar în cadrul procesului deschis în Portugalia, în special pentru partajul autorității părintești, bărbatul a furnizat mesajele pe care le recuperase de pe un website de întâlniri. Drept urmare, soția a formulat în această țară o plângere penală pentru încălcarea secretului corespondenței, plângere pe care nicio instanță portugheză nu a considerat-o admisibilă.

În verdictul său, CEDO dă dreptate justiției portugheze, estimând mai ales că ''efectele asupra divulgării mesajelor litigioase asupra vieții private a reclamantei au fost limitate'', în măsura în care aceste mesaje ''au fost divulgate numai în procedurile civile'' la care publicul are un acces ''restrâns''.

Pe de altă parte, mesajele respective ''nu au fost examinate concret'', întrucât tribunalul din Lisabona ''nu a statuat pe fond asupra cererilor formulate de soț'', mai motivează CEDO, care concluzionează că în acest caz nu a fost încălcat articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, referitor la respectarea dreptului la viață privată și la secretul corespondenței.

viewscnt
Afla mai multe despre
divorț
mesaje
cedo