Meta a devenit client al AMD pentru cipuri destinate centrelor de date, care își consolidează astfel poziția în raport cu Intel

Meta a devenit client al AMD pentru cipuri destinate centrelor de date, care își consolidează astfel poziția în raport cu Intel
scris 9 nov 2021

Advanced Micro Devices (AMD) a anunțat că Meta Platforms i-a devenit client pentru cipuri destinate centrelor de date, consolidându-și astfel poziția în raport cu Intel, transmite Reuters.

AMD a mai anunțat o serie de cipuri noi, cu care dorește să concureze companii precum Nividia pe piața supercomputerelor, precum și companii mai mici, între care Ampere Computing, pe piața cloud, scrie News.ro.

Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

După ani de zile în care s-a aflat în urma Intel pe piața procesoarelor x86, AMD și-a extins cota de piață începând din 2017, când un plan de redresare pus în practică de directorul general Lisa Su a adus compania pe poziția actuală, în care are cipuri mai rapide decât Intel.

AMD deține în prezent un sfert din piața cipurilor x86, potrivit firmei Mercury Research.

Odată cu atragerea Meta, fosta companie Facebook, între clienții săi, AMD are printre clienții săi pe mulți dintre cei mai mari clienți ai Intel. De asemenea, a încheiat acorduri cu Google Cloud, parte a grupului Alphabet, cu Amazon Web Services și cu Azure, parte a grupului Microsoft.

AMD a mai anunțat luni și planuri de a concura alte companii în afară de Intel. Compania a anunțat un cip numit MI200, care esteun accelerator care are rolul să efectueze mai rapid sarcini precum învățarea mașinilor și inteligența artificială.

Noul cip al AMD va concura cipul A100 al Nvidia care, alături de alte cipuri destinate să accelereze inteligența artificială, a contribuit la ascensiunea Nvidia pe poziția de cea mai valoroasă companie producătoare de semiconductori listată la bursă.

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

AMD a anunțat că Oak Ridge National Laboratory din Tennessee va utiliza noul cip în sistemul de supercomputere "Frontier".

De asemenea, AMD dezvoltă și un nou procesor central numit "Bergamo", pe care îl va livra din prima jumătate a anului 2023.

Ampere Computing, un startup fondat de foști directori ai Intel, dezvoltă același tip de procesor, iar în acest an a atras ca clientă compania Oracle, pentru serviciul său cloud.

viewscnt
Afla mai multe despre
meta
intel
cipuri