Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat

Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mai 2024

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creștere cu 13% față de anul precedent, iar veniturile obținute de sectorul de telecomunicații din România au stagnat, la 3,4 miliarde de euro, arată raportul de date statistice publicat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), cu ocazia Zilei Mondială a Telecomunicațiilor și Societății Informaționale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Potrivit arbitrului pieței locale de telecomunicații, conexiunile Gigabit au depășit două milioane iar nivelul de 80% dintre gospodării conectate la internet fix a fost depășit, scrie Agerpres.

Apare un nou joc din seria Grand Theft Auto CITEȘTE ȘI Apare un nou joc din seria Grand Theft Auto

Pe segmentul de Internet fix, datele ANCOM relevă faptul că, la 31 decembrie 2023, numărul total de conexiuni la Internet fix a depășit, anul trecut, 6,6 milioane, în creștere cu 4% față de 2022, în timp ce 93% dintre acestea permit viteze care depășesc 100Mbps. În plus, aproape o treime (31%) dintre conexiuni permit viteze de cel puțin 1 Gbps.

Ritmul de creștere a numărului de conexiuni la Internet fix din mediul rural (+5%) îl depășește pe cel din urban (+4%), iar traficul mediu lunar a ajuns la 81 GB per locuitor (+17%), adică 2,7 GB/zi.

La nivel național, rata de acoperire a internetului fix la o sută de gospodării se situa, în 2023, la 80%, respectiv 86% în mediul urban și 72% în mediul rural. În funcție de numărul de conexiuni, primii trei furnizori sunt: RCS&RDS (70%), Grupul Orange (17%) și Vodafone (11%).

Potrivit sursei citate, la Internet mobil, în cursul anului anterior, numărul total de conexiuni active a înregistrat o ușoară creștere, până la 21,5 milioane, dintre care 17 milioane au utilizat 4G și/sau 5G. Totodată, conexiunile care au utilizat 5G s-au triplat de la un an la altul și au atins un total de 2,3 milioane.

În același timp, 20,4 milioane de conexiuni mobile sunt folosite atât pentru telefonie, cât și pentru internet mobil, iar 1,1 milioane sunt utilizate doar pentru acces la internet mobil (data only). Traficul mediu lunar a fost de aproape 11 GB per locuitor (+32%), iar raportat la numărul de conexiuni active, primii trei furnizori au fost: Grupul Orange (37%), RCS&RDS (27%) și Vodafone (23%).

La capitolul telefonie mobilă, statistica oficială evidențiază că 23,6 milioane de cartele SIM erau active pe piața din România, dintre care două treimi pe bază de abonament. Comparativ cu sfârșitul anului 2022, numărul cartelelor SIM cu abonament a înregistrat o creștere de 7%, în timp ce numărul de cartele SIM preplătite "active" a scăzut cu 11%.

Instagram testează o nouă funcție inspirată de la platformele rivale CITEȘTE ȘI Instagram testează o nouă funcție inspirată de la platformele rivale

Tot pe acest segment al comunicațiilor, traficul total de voce a înregistrat o scădere de 6%, față de anul 2022, până la 60 miliarde de minute, iar traficul mediu de telefonie mobilă efectuat de către un locuitor a fost de 4 ore și 22 minute/lună, respectiv de 16 SMS-uri/lună.

În funcție de numărul de cartele SIM active, Grupul Orange avea o cotă de piață de 35%, Vodafone 28%, iar RCS&RDS 24%.

Raportul ANCOM arată că, referitor la serviciile de televiziune, în anul precedent, numărul abonaților s-a menținut la 7,8 milioane, în România, precum și preferința utilizatorilor de a migra către serviciile de retransmisie prin cablu (+4%, până la 6,8 milioane abonați) în defavoarea serviciilor prin satelit/DTH (-22%, până la un total de 900.000). În ceea ce privește numărul total de abonați la sfârșitul anului 2023, RCS&RDS avea o cotă de piață de 73%, Grupul Orange de 14% și Vodafone de 10%.

În 2023, veniturile din sectorul telecom s-au menținut la 16,9 miliarde de lei (3,4 miliarde euro), din care Internetul fix și mobil au generat 37% din total, telefonia mobilă o pondere de 29%, retransmisia programelor TV, de 15%, telefonia fixă de 9%, iar celelalte tipuri de rețele/servicii, o cotă de 10%.

Primii trei furnizori în topul veniturilor obținute din furnizarea de rețele și servicii de comunicații electronice, erau: Grupul Orange (39%), RCS&RDS (26%) și Vodafone (24%).

Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru semestrul II 2023 este realizat de ANCOM pe baza informațiilor transmise de furnizorii care au obligația de a trimite către Autoritate valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii. 

viewscnt
Afla mai multe despre
internet
ancom
telefon