Microsoft lansează un update de Windows 10 pentru a rezolva o problemă de securitate deosebit de gravă

Microsoft lansează un update de Windows 10 pentru a rezolva o problemă de securitate deosebit de gravă
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 15 ian 2020

Vulnerabilitatea care poate fi folosită inclusiv pentru instalarea de ransomware a fost confirmată de agenția americană de securitate NSA, care a ajutat Microsoft în dezvoltarea unui patch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În CryptoAPI, componenta de criptare care există de foarte mulți ani în Windows, a fost descoperită o problemă care permite atacatorilor să modifice aplicații legitime de Windows în care să includă cod malițios.

Printre altele, CryptoAPI este folosită pentru semnarea digitală a programelor de Windows. Sistemul de operare are încredere în semnăturile digitale și acordă drepturile necesare unei astfel de aplicații.

Sistemele informatice ale companiei belgiene Picanol, prezentă și în România - blocate. Hackerii cer răscumpărare CITEȘTE ȘI Sistemele informatice ale companiei belgiene Picanol, prezentă și în România - blocate. Hackerii cer răscumpărare

Practic, un atacator ar putea semna digital un ransomware, care ar putea fi tratat ca o aplicație obișnuită de Windows 10, bucurându-se de toate drepturile necesare.

Aceeași vulnerabilitate mai poate fi folosită și pentru interceptarea și modificarea comunicărilor securizate HTTPS și TLS.

Problema a fost raportată prima oară de expertul independent Brian Krebs. A fost apoi confirmată și de NSA, care chiar a ajutat Microsoft să dezvolte și să implementeze patch-ul. Și Microsoft și NSA spun că nu au descoperit atacuri pe baza acestei vulnerabilități.

Nu se știe dacă, la fel ca în trecut, NSA a folosit această vulnerabilitate înainte să fie cunoscută de Microsoft.

În urmă cu doi ani, NSA folosea un exploit care profita de o vulnerabilitate de Windows necunoscută restului lumii pentru a spiona. Ulterior, exploit-ul creat de NSA a ajuns în mâna hackerilor care l-au folosit pentru a infecta mii de sisteme cu malware-ul WannaCry.

Surse anonime spun că Microsoft a livrat mai întâi un patch pentru instituțiile militare americane, cărora le-a cerut să țină secretă problema până acum, când a lansat un patch pentru toate sistemele cu Windows 10 și Windows Server 2016.

Evident, toți utilizatorii sunt încurajați să instaleze cât mare repede acest update.

viewscnt
Afla mai multe despre
windows
microsoft
securitate
nsa