Ministrul Cercetării: Singura zonă în care putem depăși foarte multe națiuni e tehnologia; a doua limbă vorbită în Silicon Valley e româna

Ministrul Cercetării: Singura zonă în care putem depăși foarte multe națiuni e tehnologia; a doua limbă vorbită în Silicon Valley e româna

Bogdan Ivan

Profit.ro
Profit.ro
scris 23 nov 2023

Singurul domeniu în care putem depăși foarte multe alte națiuni este tehnologia, iar aici avem un atu foarte important, respectiv mințile geniale pe care le are România, consideră ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Acele națiuni care vor ști să se profileze ca lideri în domenii de vârf vor putea să ajungă să fie în top 10 națiuni din lume care să conteze automat și din punct de vedere economic. România poate a pierdut lupta pe foarte multe paliere - și ca infrastructură, și ca economie, poziționată în primele 20-30 de economii din lume. Singura zonă prin care putem să depășim foarte multe alte națiuni e tehnologia. Și aici avem un asset foarte important în mințile geniale pe care le are România. A doua limbă vorbită în SUA, în Silicon Valley, e limba română. Avem oameni geniali în privat, avem oameni geniali în cercetare, avem oameni foarte harnici, buni și geniali în administrație", a afirmat Ivan, la evenimentul cu tema "Digitalizare și bune practici în e-guvernare", organizat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

ULTIMA ORĂ Sam Altman se va întoarce în funcția de CEO al OpenAI, anunță compania: „Iubesc OpenAI” CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Sam Altman se va întoarce în funcția de CEO al OpenAI, anunță compania: „Iubesc OpenAI”

În opinia acestuia, progresul tehnologic a ajuns deja într-o zonă în care nu mai are limite și e un drum cu sens unic, scrie Agerpres.

"Din punctul meu de vedere, ecuația e una foarte simplă: progresul tehnologic deja a ajuns într-o zonă în care nu mai are limite și e un drum cu sens unic. Oricine spune că ne vom întoarce înapoi și că vom ajunge din nou să trăim ca în anii '80, fără monede virtuale, fără alte ...cred că se înșeală foarte tare și vreau să vă dau câteva exemple: cifra 2. O dată la doi ani, tot ce înseamnă putere de calcul din punct de vedere tehnologic se dublează, iar în același timp prețul scade de două ori. Astăzi, într-un iphone ai mai multă tehnologie decât a avut NASA atunci când a ajuns cu primul om pe lună. Gândiți-vă exponențial ce înseamnă 10 ani, modul în care astăzi capacitatea de calcul de procesare crește din doi în doi ani: în 10 ani, în 20, în 40 de ani. În același timp, scăzând și costurile, înseamnă automat o accesibilitate pentru tot mai mulți oameni și companii", a susținut ministrul.

El a făcut referire la tehnologia Quantum, spunând că națiunea care o va pune în funcțiune va fi cea care va domina lumea.

"Vorbim de tehnologii Quantum și avem pregătit draftul pentru a-l pune dezbatere publică pentru a ne profila și noi, ca și țară, în direcția asta. De exemplu, pe toate estimările Quantumului, care există astăzi undeva prin State - Germania investește foarte mult și ea în tehnologia asta - ceea ce face astăzi cel mai puternic și actualizat supercomputer din lume undeva în 10.000 de zile, un computer Quantum poate să facă în 4 minute. E un salt atât de uriaș de la tot ce știm noi despre modul în care era lumea la ce proiectăm în viitor, încât adevărata provocare, din punctul meu de vedere, va fi ca noi, oamenii, să fim pregătiți, să știm să proiectăm mașinile într-un mod în care să lucreze pentru noi în continuare. Țara, națiunea care va descoperi și va pune în funcțiune tehnologia cuantum, din punctul meu de vedere, va fi cea care va domina lumea. Gândiți-vă ce înseamnă capacitatea asta de procesare, de la comunicații la finanțe, la transporturi, la comunicații intelligence ș.a.m.d. Trăim într-o lume care se schimbă foarte tare și, din punctul ăsta de vedere, dincolo de paradigma siguranței și defence-ului, care e un element important pe zona globală, dincolo de jucătorii mari pe piața economică, cred că a treia paradigmă importantă și care va defini viitorul următorilor 10 - 20 - 30 de ani va fi cea dată de tehnologie", a mai spus Bogdan Ivan. 

viewscnt
Afla mai multe despre
tehnologie
silicon valley
bogdan ivan