Moștenitorul imperiului Samsung, din nou în fața justiției

Moștenitorul imperiului Samsung, din nou în fața justiției
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 oct 2019

 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un judecător sud-coreean a cerut vineri liderului și moștenitorului Samsung Group, Jay Y. Lee, să dea dovadă de umilință într-un proces în care este acuzat de dare de mită, chiar dacă rezultatul ar putea fi o sentință mai aspră decât cea primită la o curte de apel, relatează Reuters.

Lee, al cărui nume coreean este Lee Jae-yong, a participat la prima audiere în procesul de dare de mită judecat la Curtea Supremă din Seul, după ce cea mai înaltă instanță din Coreea de Sud a decis revizuirea procesului său de corupție din 2017, scrie News.ro.

Curtea Supremă a anulat în luna august o parte din condamnarea dată de o curte de apel împotriva liderului Samsung, care prevedea o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare, cu suspendare, pentru că a încercat să obțină favoruri din partea președintelui Park Geun-hye.

ULTIMA ORĂ Program de guvernare PNL: Lansarea licitației 5G, regândirea Poștei, obligarea administrației de a accepta depunerea online a tuturor formularelor, cererilor și declarațiilor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Program de guvernare PNL: Lansarea licitației 5G, regândirea Poștei, obligarea administrației de a accepta depunerea online a tuturor formularelor, cererilor și declarațiilor

Curtea a arătat că interpretarea dată de curtea de apel mitei plătite președintelui Park este prea limitată.

”Vă rog să abordați acest proces cu atitudinea de a accepta cu umilință rezultatul, indiferent care va fi acesta”, a spus judecătorul care prezidează cazul, Jung Joon-young.

La sosirea la tribunal, Lee a ieșit dintr-un vehicul van fiind primit de un grup mare de jurnaliști și a făcut un scurt comentariu, fără să răspundă întrebărilor legate de acuzațiile că a dat mită pentru a-l influența pe fostul președinte Park.

”Regret foarte mult că provoc îngrijorare atâtor oameni”, a spus Lee cu sobrietate, înclinând capul și intrând în tribunal, pe fondul scandărilor protestatarilor anti-Samsung.

Judecătorul Jung a spus că Samsung ar fi trebuit să aibă sisteme de control intern pentru a preveni delictele comise de directori de rang înalt ai grupului.

VIDEO Huawei a lansat în China un telefon cu ecran pliabil la un preț de 2.400 de dolari CITEȘTE ȘI VIDEO Huawei a lansat în China un telefon cu ecran pliabil la un preț de 2.400 de dolari

Jung i-a mai cerut lui Lee, în vârstă de 51 de ani, să dea dovadă de calități de lider la conducerea celui mai mare conglomerat din Coreea de Sud, făcând o comparație cu tatăl acestuia, care a suferit un atac de cord în 2014.

“În 1993, la vârsta de 51 de ani, Lee Kun-hee a renunțat la practicile vechi și corupte, a anunțat un nou stil de conducere a Samsung și a depășit criza. În 2019, Lee Jae-yong a împlinit 51 de ani, ce declarație ar trebui să facă?”, a afirmat Jung în sala de judecată plină.

”Vă rog să faceți ceea ce trebuie și ce puteți face în timpul procesului, ca lider al corporației”, a mai spus judecătorul.

Procesul are loc în timp ce actualul președinte sud-coreean Moon Jae-in solicită sprijinul liderilor marilor companii din țară pentru revigorarea economiei țării. Date publicate joi arată că creșterea economiei sud-coreene a încetinit peste așteptări în trimestrul al treilea.

Moon i-a mulțumit lui Lee pentru dedicare, în timpul unei ceremonii din această lună în care a fost prezentată o o investiție de 11 miliarde de dolari în tehnologii pentru ecrane.

Săptămâna trecută, Curtea Supremă a închis un alt caz de dare de mită, în care era implicat președintele Lotte Group, Shin Dong-bin, decizie care permite menținerea unei pedepse de închisoare cu suspendare.

După audiere, Lee și avocații săi nu au răspuns întrebărilor din partea presei.

Experții  în drept afirmă că este improbabil ca instanța să dea un nou verdict în acest an, ceea ce înseamnă continuarea problemelor legale care planează asupra lui Lee și grupului Samsung de aproape trei ani.

În calitate de inculpat într-un proces penal, Lee trebuie să participe la proces și i-a spus judecătorului ca va fi prezent la următoarea audiere, programată pe 22 noiembrie.

Cazul se referă la donarea de către grupul Samsung a trei cai președintelui Park, în schimbul susținerii planului de succesiune la conducerea grupului. Caii au fost donați unei apropiate a lui Park, Choi Seo-won, specialistă în echitație.

Potrivit Curții Supreme, curtea de apel nu a recunoscut caii drept mită, iar rejudecarea mărește probabilitatea ca Lee să revină în închisoare.

Lee, vicepreședinte al Samsung Electronics, compania flagship a grupului, a petrecut deja un an în detenție, fiind eliberat anul trecut, după ce curtea de apel a redus la jumătate sentința de cinci ani de închisoare dată de o curte inferioară și a suspendat-o pentru trei ani.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
samsung
lee jae yong