Nokia ar putea dezvolta propriul asistent digital inteligent, după modelul Apple și Google

Nokia ar putea dezvolta propriul asistent digital inteligent, după modelul Apple și Google
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 9 ian 2017

Compania finlandeză Nokia a depus o cerere de înregistrare pentru marca Viki, un serviciul inteligent de asistență digitală, similar cu Siri de la Apple, Alexa de la Amazon sau Google Assistent, informează International Business Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Nokia descrie tehnologia “Viki” ca fiind „un program pentru crearea și monitorizarea asistenților pentru dispozitive mobile, care folosește cunoștințe digitale și combină sursele de date într-o singură interfață bazată pe comenzi vocale”.

Descrierea sugerează destul de clar că Nokia are în plan lansarea unui asistent digital inteligent, care fi, probabil, introdus pe telefoanele Nokia,  fabricate de HMD Global.

Telefoanele Nokia revin anul acesta pe piață, însă nu vor fi fabricate de compania cu acelașii nume, marca Nokia fiind licențiată către o altă companie finlandeză, HMD Global. Contractul de licențiere este valabil pe următorii 10 ani.

HMD Global a anunțat lansarea smartphone-ul Nokia 6, cel care marchează revenirea oficială pe piață a cunoscutului brand Nokia. Cel puțin la început, Nokia 6 va fi comercializat doar în China, însă HMD intenționează să lanseze, în curând, și alte modele.

Nokia 6 este echipat cu sistemul de operare Android al celor de la Google, companie care are deja propriul asistent digital.

HMD Global a achiziționat brandul Nokia de la Microsoft pentru 250 milioane de dolari în cash, după ce compania americană a renunțat la el.

Nokia nu este un investitor al HMD, dar are un reprezentant în board-ul acestei companii și va fi recompensată pentru fiecare telefon vândut sub marca proprie.

Roboții fură locurile de muncă și de la \ CITEȘTE ȘI Roboții fură locurile de muncă și de la "gulerele albe": O firmă japoneză de asigurări înlocuiește angajații cu inteligența artificială

Apple a fost prima companie care a introdus pe dispozitivele pe care le produce, în 2011, o asistentă personală, numită Siri. În 2014, Amazon și Microsoft au lansat propriile sericii de asistență pentru utilizatori, Alexa și Cortana.

Anul trecut, Google a introdus serviciul inteligent de asistență Google Assistent. Telefoanele Pixel, lansate în octombrie, sunt primele care au integrat asistentul Google.Google Assistant este varianta îmbunătățită a Google Now, asistentul disponibil anterior utilizatorilor de Android. Google Assistant folosește inteligența artificială pentru a înțelege întrebările care îi sunt adresate și sarcinile care îi revin, la fel ca Siri sau Alexa.

Samsung, liderul pieței mondiale de smartphone-uri, lucrează în prezent la un serviciu similar, care se va numi Bixby. Potrivit companiei sud-coreene, asistentul vocal va fi prezent pe telefoanele Galaxy S8. Anunțul privind dezvoltarea unui asistent personale inteligent a venit după ce, în octombrie, Samsung a cumpărat Viv Labs, o companie condusă de co-creatorul programului de asistență vocală Siri al Apple. 

viewscnt
Afla mai multe despre
nokia
siri
viki
apple
google assistent
hmd global
telefon
smartphone
alexa
cortana
marca