Numărul de proiecte Internet of Things la scară largă s-a dublat în ultimul an

Numărul de proiecte Internet of Things la scară largă s-a dublat în ultimul an
scris 28 sep 2017

Procentul companiilor care utilizează mai mult de 50.000 de dispozitive active conectate s-a dublat în ultimele 12 luni. De asemenea, 84% dintre cei care adoptă soluții IoT declară că au folosit tot mai mult IoT în ultimul an, în timp ce 51% menționează că tehnologia crește veniturile sau oferă noi oportunități de venituri. 66% dintre companii sunt de acord că transformarea digitală ar fi imposibil de realizat fără IoT, arată a cincea ediție a Barometrului IoT, realizat de Vodafone.

Companiile de pe continentul american conduc în ceea ce privește gradul de adoptare a proiectelor IoT la scară largă, 19% dintre companiile care utilizează IoT având mai mult de 10.000 de dispozitive conectate, comparativ cu 13% în Europa și 7% în zona Asia-Pacific. De asemenea, utilizatorii la scară largă sunt printre companiile care raportează cele mai mari câștiguri din afaceri, 67% dintre aceștia menționând faptul că au avut profituri semnificative ca urmare a utilizării IoT. Companiile de energie și utilități se află în fruntea clasamentului, folosind unele dintre cele mai mari proiecte IoT din lume, cu aplicații precum contoare inteligente și monitorizarea conductelor.

FOTO Amazon lansează două noi boxe inteligente din seria Echo, o nouă versiune de Fire TV cu suport 4K și alte produse CITEȘTE ȘI FOTO Amazon lansează două noi boxe inteligente din seria Echo, o nouă versiune de Fire TV cu suport 4K și alte produse

Gama de beneficii pentru utilizatori ca urmare a implementării soluțiilor IoT se extinde pe măsură ce adopția crește – perspectivele mai bune de business, reducerea costurilor și creșterea productivității angajaților se află în clasamentul global. În zona Asia-Pacific, 53% dintre respondenți au declarat că principalul beneficiu este creșterea competitivității pe piață, comparativ cu 35% în continentul american și 33% în Europa. În sectorul auto, 51% dintre companii spun că IoT ajută la îmbunătățirea diferențierii mărcilor.

Având în vedere că dimensiunea proiectelor IoT crește, studiul menționează și o creștere a cerințelor de conectare. Companiile intenționează să utilizeze o combinație de tehnologii, de la rețele fixe, la rețele de bandă largă (LP-WAN), în funcție de necesități. În mod tipic, proiectele la scară largă utilizează patru opțiuni diferite de conectare, cele mai populare fiind cele mobile și cele Wi-Fi. Există un interes tot mai mare pentru noile tehnologii precum Narrowband IoT, 28% dintre companii luând în considerare această soluție alături de alte opțiuni LP-WAN pentru noile proiecte IoT.

În cadrul Barometrului IoT au fost colectate răspunsurile a 1.278 de companii din Statele Unite ale Americii, Brazilia, Irlanda, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, Africa de Sud, China, India, Japonia, Australia și Noua Zeelandă.

În România, Vodafone a implementat soluții IoT pentru companii din domenii precum retail, energie și utilități, automobile, transport și logistică.

viewscnt
Afla mai multe despre
internet of things
vodafone