Operatorii telecom vor instala rețele pe proprietatea statului la tarife stabilite de ANCOM

Operatorii telecom vor instala rețele pe proprietatea statului la tarife stabilite de ANCOM
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mar 2016

Operatorii telecom vor avea posibilitatea să instaleze fără costuri suplimentare rețelele pe proprietățile statului, dar la un tarif care va fi stabilit de către ANCOM, în baza unui proiect de lege adoptat, miercuri, de Guvern, dar care mai trebuie aprobat și de Parlament pentru a fi aplicat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Guvernul estimează că astfel vor fi încurajate investițiile în infrastructura de comunicații, iar România își va păstra avantajul internetului rapid în bandă largă.

"Proiectul de act normativ include o serie de criterii pentru stabilirea tarifelor de acces la infrastructura fizică, în scopul recuperării costurilor suportate de către operatorii de rețea. Acestea vor fi bazate  pe tarife de acces orientative, propuse de către ANCOM, care să fie avute în vedere la negocierea contractelor de acces la infrastructura fizică", a transmis Guvernul.

ANCOM a transmis că accesul, indiferent de tipul proprietății, se va face doar pe baza unui contract de acces, care va stabili condițiile și tarifele aferente.

Tarifele maximale pentru acces pe proprietatea publică (administrată de diverse entități precum consilii locale, consilii județene, autorități centrale, regii autonome) vor fi stabilite de ANCOM.

Proiectul prezentat de Ministerul Comunicațiilor stabilește că autoritățile publice centrale sau locale, precum și orice alte entități nu pot stabili alte impozite, taxe, tarife pentru ocuparea și folosința imobilelor proprietate publică de către operatorii telecom.

Accesul pe proprietăți va fi pe deasupra, în sau sub imobile aflate in proprietate publică ori privată, după caz, în scopul instalării, întreținerii, înlocuirii și mutării rețelelor de comunicații sau elementelor de infrastructură fizică necesare susținerii acestora.

Lansarea eMAG în Polonia sub denumirea emag.pl va fi în toamnă CITEȘTE ȘI Lansarea eMAG în Polonia sub denumirea emag.pl va fi în toamnă

"Această lege va ușura accesul pe diverse tipuri de proprietăți pentru cei care construiesc rețelele de comunicații și va duce dezvoltarea acestora mai ales în zonele în care este cea mai mare nevoie de ele: în mediul rural. Sunt multe proiecte în curs de implementare care au drept obiectiv atingerea țintelor stabilite de Agenda Digitală, iar adoptarea acestei legi într-un interval de timp minim este vitală pentru ca România să poată atinge aceste ținte și cetățenii să beneficieze de avantajele lumii digitale", a declarat președintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

Proiectul de lege adoptat de Executiv reglementează și obligația operatorilor de rețea de a acorda acces la infrastructura fizică pe care o dețin (stâlpi, piloni, conducte, canale, căi ferate, drumuri etc.), aceștia neputând refuza accesul decât din motive obiective și temeinic justificate.

Și pentru această categorie, ANCOM va stabili tarife orientative pentru accesul la anumite categorii de infrastructură fizică, de care operatorii de rețea vor trebui să țină cont.

Prin această inițiativă, Ministerul Comunicațiilor transpune Directiva 2014/61/UE, care vizează încurajarea dezvoltării infrastructurilor broadband de nouă generație pe teritoriul țărilor UE.

În aprilie 2015, Executivul a adoptat Strategia Națională privind Agenda Digitală 2020.

Uber publică o hartă a sistemelor sale IT, invitând hackerii să găsească vulnerabilități CITEȘTE ȘI Uber publică o hartă a sistemelor sale IT, invitând hackerii să găsească vulnerabilități

Potrivit documentului, România trebuie să investească 3,9 miliarde de euro pentru a crește gradul de acoperire broadband, și de utilizare a serviciilor e-Guvernare, a vânzărilor online și a numărului de angajați în domeniul IT&C, acestea fiind o parte a obiectivele țării în domeniul IT&C până în anul 2020.

"O implementare completă a viziunii strategice pentru sectorul IT&C în România care va îndeplini obiectivele specificate pentru România va necesita o investiție totală de peste 3,9 miliarde de euro. Impactul direct și indirect asupra economiei, calculat în conformitate cu bunele practici din alte țări europene care au făcut investiții similare poate fi tradus într-o creștere PIB de 13%, creșterea numărului de locuri de muncă cu 11% și reducerea costurilor de administrare cu 12% până în anul 2020", se arată în document.

Strategia are obiective creșterea gradului de acoperire broadband de la 90%, în 2013, la 100%, în 2020, majorarea de patru ori a ponderii IMM-urilor care vând online, la 20% în 2020, reducerea ratei populației care nu a utilizat niciodată internetul de la 39%, în 2014, la 30%, în 2020, precum și creșterea ponderii cetățenilor care care utilizează servicii de e-Guvernare de la 10% în 2014, la 35% peste cinci ani.

De asemenea, ponderea populației care cumpăra online ar urma să urce de la 10%, în 2014, la 30%, în 2020.

Potrivit documentului, în sectorul IT&C din România își vor desfășura activitatea 250.000 de angajați, în 2020, de la 128.000 în 2011.

Costurile pentru construirea unei rețele telecom performante (Next Generation Network - NGN), care va asigura viteze superioare de acces la Internet în România, la un nivel în conformitate cu obiectivele Strategiei Agendei Digitale pentru România, au fost estimate între 3,1 și 5,5 miliarde de euro în funcție de tehnologia aleasă.

Din aceste costuri, două miliarde de euro sunt estimate a fi necesare dezvoltării de rețele backbone și backhaul, în timp ce suma de 1,1 - 3,5 miliarde de euro este necesară pentru dezvoltarea de rețele NGA, în funcție de tehnologia aleasă. Aceste costuri vor fi acoperite doar parțial de investiții private și, astfel, o finanțare estimată cuprinsă între 0,7 și 1,7 miliarde de euro este de așteptat să provină din surse de finanțare publică și/sau din alte surse, se mai arată în document.

viewscnt
Afla mai multe despre
telecom
acces
infrastructura
proiect de lege