Pasadena și alte orașe din California vor să impună ”taxa Netflix” tuturor abonaților la servicii de streaming video

Pasadena și alte orașe din California vor să impună ”taxa Netflix” tuturor abonaților la servicii de streaming video
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 oct 2016

Pasadena și alte orașe din California vor să impună ”taxa Netflix” tuturor abonaților la servicii de streaming video, precum Netflix și Hulu, folosindu-se de un sistem de taxare municipal ce a fost utilizat inițial pentru încasarea abonamentelor contractate de clienții posturilor de televiziune prin cablu, informează latimes.com.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sacramento și alte zeci de orașe din California au sisteme de taxare similare și ar putea avea și ele în vedere impunerea noii taxe, scrie News.ro.

Taxe similare - ”taxe Netflix” - au fost deja impuse în Pennsylvania și Chicago. Noi cotizații ar putea fi impuse și în alte state americane, într-o eră în care instituțiile fiscale federale și locale încearcă să obțină tot mai multe venituri, în special pentru a înlocui fondurile pierdute de la clienții care au devenit ”cord cutters” (”tăietori de cablu”), renunțând la abonamentele TV tradiționale pentru a deveni utilizatori ai unor platforme de streaming video.

”Tendința pare să meargă în direcția impunerii taxei și nu în direcția non-taxei”, a spus Paul Verna, analist la firma de cercetări de piață eMarketer.

Însă acest curent de opinie nu este lipsit de dubii și confuzii. Pentru început, Internet Association - organizația printre ai cărei membri se află și Netflix - nu este deloc încântată de impunerea acestei taxe și încearcă să o oprească. Aceeași asociație a lăsat să se înțeleagă că ar putea să inițieze și câteva procese în instanță, în anumite cazuri.

Există confuzie și în privința posibilității ca primăriile locale să impună unilateral o taxă pe serviciile de streaming sau dacă ”taxa Netflix” ar trebui să fie subiectul unei proceduri de aprobare prin vot.

UE: Google are termen până la 31 octombrie să răspundă acuzațiilor antitrust legate de sistemul de operare Android CITEȘTE ȘI UE: Google are termen până la 31 octombrie să răspundă acuzațiilor antitrust legate de sistemul de operare Android

În Pasadena, de exemplu, Matthew Hawkesworth, directorul departamentului de Finanțe al Primăriei, spune că poate să înceapă să perceapă taxa municipală video de 9,4% aplicată serviciilor de streaming, pe baza unui cod de taxare revizuit ce a fost aprobat prin vot în 2008. Acel cod afirmpă că furnizorii de programe video pot să fie taxați ”indiferent de tehnologia” pe care o folosesc.

Însă Asociația plătitorilor de taxe din California afirmă că astfel de taxe nu trebuie să fie implementate.

”Punctul nostru de vedere este acesta: Nu poți să faci asta fără un vot al publicului în privința serviciilor de streaming video”, a spus David Kline, purtătorul de cuvânt al asociației.

”Legea este foarte clară în California. Dacă guvernul local vrea să extindă sau să crească o taxă, atunci e nevoie de votul publicului”, a adăugat el.

În plus, există și alte întrebări rămase deocamdată fără răspuns: Cum și când o astfel de taxă trebuie să fie colectată de Netflix sau de un alt furnizor și apoi transmisă în conturile municipalității?

De exemplu, Netflix poate să urmărească contul unui client a cărui adresă se află în Pasadena. Dar, dacă posesorul contului își transferă pur și simplu contul pe adresa unei rude care locuiește în afara orașului, taxa ar putea fi evitată. ”Sau, dacă cineva pleacă din oraș într-o vacanță și folosește Netflix într-un hotel, în altă localitate. Îi veți taxa și pe ei?”, se întreabă David Kline.

Chiar și oficialii din Pasadena au dificultăți din cauza acestei întrebări, dezvăluie Matthew Hawkesworth. ”Aceasta este partea pe care încercăm să o înțelegem. Taxa ar putea să se bazeze pe adresa folosită la crearea contului, dar nu sunt sigur 100% în această privință”, a precizat el.

De asemenea, Netflix va trebui să aplice taxe diferite în diverse orașe din California.

În California există aproximativ 45 de orașe ce dețin sisteme de taxare ce ar putea să permită impunerea ”taxei Netflix”. Printre acestea se află câteva orașe cunoscute, precum Sacramento, Culver City, Glendale și Santa Monica. Taxele video din aceste orașe variază însă de la 1% la 11%.

Platforma Netflix are 47 de milioane de abonați în Statele Unite, iar abonamentul ei standard este de 9,99 de dolari pe lună. Așadar, o taxă de 10% ar adăuga încă 1 dolar pe fiecare factură lunară.

Platforma Hulu, care are 12 milioane de abonați, taxează cu sume cuprinse între 5,99 dolari și 11,99 de dolari pe lună, în funcție de serviciile pentru care optează fiecare client.

Pasadena, cu o populație de 142.000 de persoane, speră să încaseze 2,3 milioane de dolari din taxa video - în principal din cablu TV - în acest an. În 2013, municipalitatea a încasat 1,9 milioane de dolari.

Primăria preconizează o scădere a bugetului în următorii ani, începând cu un deficit de 7,6 milioane de dolari în 2018, iar acesta este motivul pentru care conducătorii acestui oraș caută surse de finanțare suplimentare.

În Pennsylvania, pe 1 august, taxa locală de 6% a fost extinsă și asupra serviciilor de streaming precum Netflix, dar și descărcărilor digitale de fișiere muzicale, e-Book-uri și ringtone-uri. Taxa este încasată de la utilizatori cu conturi deschise pe adrese din Pennsylvania.

Chicago a impus anul trecut o taxă de 9% serviciilor media de streaming sub umbrela unei ”taxe de distracție” existente, aplicabilă în cazul concertelor și evenimentelor sportive.

Însă acea taxă a fost contestată în instanță de Liberty Justice Center, care afirmă că este neconstituțională.

viewscnt
Afla mai multe despre
pasadena
california
taxa netflix
streaming video