Piața de cipuri a avut cele mai bune vânzări din istorie

Piața de cipuri a avut cele mai bune vânzări din istorie
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 31 ian 2022

Pe fondul unei crize acute, dar și a unei cereri foarte mari, companiile producătoare de cipuri au înregistrat cel mai bun an din toate timpurile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În 2021 au fost vândute cipuri în valoare totală de 538,5 miliarde de dolari, conform Gartner, care subliniază că cifra reprezintă un record pentru această piață.

Comparativ cu 2020, veniturile companiilor de cipuri au crescut, per ansamblu, cu 25%.

Uniunea Europeană intenționează să investească zeci de miliarde de euro în industria semiconductorilor CITEȘTE ȘI Uniunea Europeană intenționează să investească zeci de miliarde de euro în industria semiconductorilor

În continuare, analiștii așteaptă o creștere de 9% pentru 2022, peste media de creștere anuală de până acum. În fapt, în următoarea decadă este așteptată dublarea veniturilor.

„A fost nevoie de 50 de ani pentru ca industria cipurilor să valoreze jumătate de miliard de dolari, însă, doar în 10 ani aceasta va trece de 1 miliard”, spune Tom Caulfield, de la  GlobalFoundries, unul dintre cei mai mari producători de semiconductori.

Asta pentru că cererea a crescut foarte mult în ultimii ani. Coroborată cu pandemia, aceasta a contribuit la generarea actualei crize, din cauza căreia clienții au de așteptat, în medie, peste 25 de săptămâni.

Pentru a-și crește capacitatea de producție, dezvoltatorii de cipuri au investit anul trecut cel puțin 146 de miliarde de dolari - mai mult decât dublu comparativ cu investițiile din ultimii cinci ani la un loc.

Din cauza crizei și a cereri în creștere, Statele Unite și Europa au anunțat planuri masive de susținere financiară, pentru a convinge producătorii să construiască fabrici și să dezvolte cipuri pe propriile teritorii.

viewscnt
Afla mai multe despre
cipuri
semiconductori