Piața mondială de calculatoare personale ar urma să revină pe creștere la finele lui 2023

Piața mondială de calculatoare personale ar urma să revină pe creștere la finele lui 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 ian 2023

Livrările globale de computere personale sunt preconizate să revină pe creștere la finele lui 2023, urmând ca un nou ciclu de îmbunătățire a sistemelor să accelereze creșterea pieței de PC-uri în 2024, potrivit estimărilor firmelor de cercetare IDC și Canalys, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Până acum, consumatorii afectați de inflație și recesiune au amânat trecerea la un calculator personal mai performant, însă acest lucru va fi împins pentru ultima parte a anului, ceea ce va declanșa o creștere a pieței de PC-uri, susțin cele două firme de cercetare, arată Agerpres.

Windows 7 nu mai primește update-uri de securitate CITEȘTE ȘI Windows 7 nu mai primește update-uri de securitate

"Segmentul comercial are mai multe motoare de creștere, inclusiv apropierea momentului când nu va mai fi oferit suport Windows 10 și debutul unui nou ciclu de înlocuire", susțin analiștii de la IDC.

Revenirea pieței de PC-uri va fi susținută și de creșterea cererii din partea sectorului de educație din marile piețe, în condițiile în care sistemele achiziționate în timpul pandemiei se vor apropia de finalul ciclului lor de viață, subliniază și analistul Canalys, Ishan Dutt.

"Ne așteptăm ca achizițiile amânate să înceapă să impulsioneze piața la finele lui 2023, iar momentul de creștere se va accelera în 2024", spune Ishan Dutt.

Analiștii se așteaptă la o revenire și în industria de cipuri, undeva la mijlocul acestui an, după o scădere provocată de prăbușirea cererii pentru electronice în 2022, în condițiile în care inflația galopantă i-a făcut pe consumatori să fie atenți pe ce cheltuie banii.

Firma de cercetare IDC estimează că livrările de PC-uri au scăzut cu 16,5%, până la 292,3 milioane unități în 2022, în condițiile în care în ultimele trei luni ale anului trecut livrările au scăzut cu 28,1%.

În topul principalilor producători de calculatoare personale, livrările HP au scăzut cu aproape 25% anul trecut, pe locurile următoare situându-se Lenovo Group și Dell Technologies. IDC susține că Apple Inc a fost singurul mare producător de PC-uri care și-a majorat livrările în 2022. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pc
calculatoare