Popoviciu, RCS&RDS: Nu putem taxa clienții pentru traficul de date efectuat în UE, așteptăm acordul ANCOM

Popoviciu, RCS&RDS: Nu putem taxa clienții pentru traficul de date efectuat în UE, așteptăm acordul ANCOM
scris 27 iun 2017

Compania de telefonie mobilă Digi Mobil, parte a grupului RCS&RDS, nu poate taxa clienții pentru traficul de date efectuat în Uniunea Europeană (UE) pentru că nu are încă un acord de la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) pentru a putea aplica un tarif de circa 6 euro/Gb, în condițiile în care firma este obligată să plătească 7,7 euro/Gb celorlalți operatori din UE pentru serviciile oferite clienților români, a declarat marți vicepreședintele RCS&RDS, Valentin Popoviciu, în cadrul unei conferințe de presă.

Minutele, SMS-urile și datele consumate în roaming în interiorul Uniunii Europene (UE) și țărilor din Spațiul Economic European (SEE) se vor scădea din resursele naționale incluse începând cu data de 15 iunie, urmând ca, după epuizarea acestora, consumul să fie taxat la fel ca în România, în afara propriei rețele, a anunțat recent ANCOM, scrie News.ro.

În cazul planurilor tarifare cu date nelimitate, furnizorii pot stabili o limită de date (Mb/Gb) care pot fi consumate în roaming în UE fără costuri, urmând să aplice după epuizarea acesteia un tarif de maxim 7,7 euro/Gb, fără TVA. Digi Mobil nu poate încă aplica niciun tarif clienților pentru traficul de date efectuat în UE pentru că așteaptă acordul ANCOM, potrivit lui Popoviciu.

Un prim-ministru cât o cârtiță pierdută CITEȘTE ȘI Un prim-ministru cât o cârtiță pierdută

”Am trimis solicitare la ANCOM, așteptăm răspuns. Noi plătim operatorilor europeni tariful standard de 7,7 euro/Gb, vrem să aplicăm clienților un tarif de circa 6 euro/Gb”, a afirmat Popoviciu.

Dacă pierderile companiei din acest serviciu vor depăși 3% din profitul EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare), compania poate obține acordul pentru a taxa suplimentar clienții.

”În Finlanda există deja operatori care au obținut, într-un timp foarte scurt, acordul de a aplica clienților tariful întreg, de 7,7 euro/Gb”, a afirmat Popoviciu.

Potrivit noilor reglementări europene, clienților care depășesc utilizarea rezonabilă a serviciului de roaming în UE li se pot aplica anumite suprataxe, în plus față de tarifele naționale, dar valoarea acestor suprataxe nu poate depăși un anumit plafon.

Astfel, se vor putea aplica suprataxe pentru consum abuziv sau anormal dacă un utilizator nu prezintă, la cererea furnizorilor, o dovadă privind reședința obișnuită sau existența unor legături stabile cu România și dacă, într-o perioadă de monitorizare de cel puțin patru luni, se înregistrează, pe o anumită cartelă SIM, în mod cumulativ atât consum de servicii mobile (minute, SMS-uri, date), cât și prezență (conectare la rețea) mai mare în roaming în UE față de nivelul național.

viewscnt
Afla mai multe despre
rcs&rds
ancom
valentin popoviciu