STUDIU Tehnologia 5G in România va determina schimbări ample în infrastructura rețelelor de telecomunicații

STUDIU Tehnologia 5G in România va determina schimbări ample în infrastructura rețelelor de telecomunicații
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iun 2019

Tehnologia 5G in România va determina schimbări ample în infrastructura rețelelor de telecomunicații, aducând nivelul de conectivitate wireless la un nivel de până 100 de ori mai bun decât cel 4G, determinând totodată reducerea costurilor asociate cu interconectarea dispozitivelor pentru automatizare (Internet of Things), un consum de energie mai scăzut, precum și aplicabilități industriale, care vor dispune de un schimb de informații în timp real, arată un studiu publicat vineri de Coface.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Conform Academiei Chinezești pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor (CAICT), piața de 5G ar putea reprezenta 3,2% din PIB-ul Chinei, și anume, 166 miliarde dolari, până în anul 2025, scrie News.ro.

"În România, se urmărește transpunerea la nivel național a prevederilor legislative din Codul European al Comunicațiilor Electronice, prin asigurarea de disponibilități coordonate ale spectrului de frecvențe radio până în 2020. Aceste schimbări vor avea efecte considerabile atât asupra structurii pieței de comunicații, cât și a obiceiurilor de consum ale utilizatorilor", se arată în studiu.

Google a publicat prima imagine oficială cu Pixel 4 CITEȘTE ȘI Google a publicat prima imagine oficială cu Pixel 4

Reprezentanții Coface spun că tehnologia 5G aduce beneficii, creând noi modele de afaceri, atât în domeniul comunicațiilor, cât și în alte sectoare de activitate, dar, în același timp, și diverse temeri legate de confidențialitatea datelor personale, securitatea aparatelor și costurile dispozitivelor conectate la internet.

”Implementarea tehnologiei 5G in România reprezintă o oportunitate de creștere și inovare atât pentru producătorii de infrastructură electronică, cât și pentru producătorii de electronice și electrocasnice. Modul în care jucătorii locali vor profita de aceasta, depinde de contextul economic, nu întotdeauna favorabil, dar și de răspunsul pieței la astfel de produse”, a declarat Nicoleta Mărunțelu, Senior Financial Analyst, Coface România.

Proiectul de strategie al ANCOM privind implementarea 5G în Europa arată că “oferta de 5G va depinde de viteza, amplitudinea și geografia implementării rețelelor, influențată de ciclurile investiționale pe termen lung, de costurile implementării și de cadrul legislativ și de reglementare.”

Același studiu anticipează „cele mai mari contribuții ale 5G în sectoarele tehnologiei informațiilor și comunicațiilor, servicii publice, agricultură, silvicultură și pescuit, transporturi și logistică, industria hotelieră, construcții, finanțe și asigurări și respectiv, servicii publice de utilități.”

La rândul său, China și-a coordonat abordarea pe segmentul 5G și deja asistăm la o serie de succese, pe acest plan. Cu toate acestea, China încă se bazează pe importuri, în special pentru produsele exclusiviste, expunând astfel sectorul unor amenințări protecționiste. În plus, desfășurarea rețelelor 5G de către societățile chinezești este percepută ca un risc la adresa securității cibernetice de foarte multe dintre țările destinatare.

Statele Unite au interzis echipamentele celor de la Huawei și pun presiune pentru ca aliații săi să recurgă la aceleași măsuri, ceea ce ar putea conduce la limitarea creșterii segmentului chinez de 5G, în viitor.

"După ce a fost mereu cu un pas în spate, și nevoit să recupereze în erele 3G și 4G, Guvernul Chinei a pus un accent deosebit pe dezvoltarea tehnologiei 5G. În 2014, Guvernul a lansat grupul de promovare 5G IMT-2020, urmărind, prin acest demers, aducerea la aceeași masă a tuturor actorilor din ecosistem, în scopul creării unor sinergii și îmbunătățirii cooperării. De asemenea, a susținut investițiile în sector, de exemplu, prin crearea, în 2014, a Fondului Național de Investiții în Industria Circuitelor Integrate", spun autorii studiului.

Obiectivul său este de a-și majora propria industrie a echipamentelor inteligente, de la 65 miliarde dolari, în anul 2016, la 305 miliarde dolari, în 2030. În contextul unui cadru încurajator pentru acest tip de politici, companiile chinezești au reușit să își majoreze, într-un ritm alert, cercetările și dezvoltările din sectorul privat.

Abordarea coordonată a Chinei în ceea ce privește promovarea segmentului de tehnologie 5G va reprezenta o mână de ajutor acordată societăților chinezești pentru a beneficia de avantajul oferit de această țară, ca precursor. Se estimează că 40% dintre brevetele pentru standardele actuale ale rețelelor 5G aparțin firmelor chinezești.

"Mai mult, societățile chinezești vor fi cele care vor beneficia de pe urma 5G. Huawei este lider mondial în infrastructura de rețea; în prezent, deține 29% din piață. Mai mult decât atât, se preconizează că 5G va declanșa un ciclu de înlocuire a telefoanelor mobile, cu trei dintre primii cinci lideri globali în segmentul telefoanelor mobile fiind din China: Huawei, Xiaomi și Oppo", adaugă ei.

"Miza războiului comercial în derulare între State Unite și China sunt, în mod special, electronicele, care sunt vizate de tarife: 51% din importurile chinezești, în valoare de 200 miliarde dolari, supuse tarifării de 25%, sunt electronicele, dintre care 23,5% sunt telefoane mobile. Tarifele SUA înrăutățesc termenele comerciale pentru exporturile chinezești vizavi de cea mai mare piață pentru acestea, acest lucru stimulând companiile și consumatorii din SUA să își diversifice cererea în afara Chinei", arată studiul.

În plus, companiile chinezești de tehnologie 5G se bazează încă pe importuri de componente-cheie. Acest demers expune companiile chinezești riscurilor lanțului de aprovizionare. Iar în luna mai 2019, SUA au anunțat că vor interzice Huawei și societăților sale afiliate, cumpărarea de piese și componente de la societățile din SUA, fără a avea acordul guvernului american. Aceasta ar produce perturbări majore în lanțul de aprovizionare al Huawei, ținând cont de faptul că aproximativ 16% dintre componentele sale au provenit, în anul 2018, de la companii americane.

Mai mult, implementarea rețelelor 5G de către companiile chinezești este percepută, de multe dintre potențialele țări destinatare, ca risc la adresa securității. O parte dintre acestea, în frunte cu Statele Unite, susțin că utilizarea infrastructurii de rețele 5G a Huawei reprezintă un risc, deoarece căile de acces ascunse ar putea oferi Guvernului Chinei acces la date confidențiale privind companiile și consumatorii străini. Răspunsul pe care îl vor oferi Huawei și firmele de tehnologie din China, drept garanții la adresa securității și transparenței, reprezintă o provocare majoră.

”China s-a afirmat rapid ca jucător important în segmentul tehnologiei 5G, dar rămâne, totuși, dependentă de importul de produse exclusiviste. Prin aceasta, sectorul este expus unor amenințări protecționiste”, a afirmat Pauline Weil, economist debutant la Coface.

De asemenea, aplicațiile tehnologice vor mai necesita câțiva ani înainte ca rețelele 5G SA unificate să intre în uz. Asociația GSM preconizează că doar 14% din totalul conexiunilor vor fi alimentate prin tehnologia 5G, până în 2025. Există un drum lung de parcurs înainte ca 5G să reprezinte noul standard în telecomunicații.

”În prezent, tehnologia 5G se află sub lupă, date fiind considerentele politice, însă interzicerea completă a companiilor chinezești reduce competitivitatea în acest sector, ceea ce face din ea o decizie costisitoare care, cel mai probabil, va intra în conflict direct cu interesele operatorilor", a afirmat Carlos Casanova, economist la Coface pentru Regiunea Asia-Pacific.

viewscnt
Afla mai multe despre
5g
coface
tehnoligie
telecomunicații