SUA dau în judecată compania Facebook pentru practici anticoncurențiale, care ar putea fi forțată să vândă WhatsApp și Instagram

SUA dau în judecată compania Facebook pentru practici anticoncurențiale, care ar putea fi forțată să vândă WhatsApp și Instagram
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 10 dec 2020

Facebook este vizată de două procese paralele, ambele vizând practici neconcurențiale din trecut, în special achiziționarea WhatsApp și Instagram.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

48 state americane dau Facebook în judecată pentru cumpărarea unor companii mai mici, cu scopul de a elimina concurența. În centrul atenției sunt WhatsApp și Instagram, două dintre cele mai importante produse din prezent ale companiei americane.

Procurorii spun că Facebook s-a folosit de puterea și răspândirea platformei sale pentru a sufoca serviciile concurente, considerând că achiziționarea Instagram a fost făcută exact în acest scop.

VIDEO WhatsApp are coș de cumpărături CITEȘTE ȘI VIDEO WhatsApp are coș de cumpărături

Ambele achiziții, a Instagram, pentru 1 miliard de dolari, și a WhatsApp, cu 19 miliarde de dolari, au avut efecte negative în cele din urmă asupra utilizatorilor, afectându-le intimitatea și reducând numărul alternativelor, consideră procurorii americani.

Tot acum și exact pe aceleași considerente, autoritatea pentru concurență și protecție a consumatorilor din SUA, Federal Trade Commission, dă și ea Facebook în judecată, ca urmare a unei investigații începute anul trecut.

Însă, FCC merge mai departe cu soluția propusă pentru rezolvarea problemei și cere separarea WhatsApp și Instagram de Facebook.

Facebook, care este pentru prima oară dată în judecată de SUA pentru practici anticoncurențiale, spune că procesele reprezintă o “istorie revizionistă”. Dacă cele două achiziții sunt reconsiderate acum, spun cei de la Facebook, se creează un precedent periculos, deoarece FCC și-a dat acordul la acea vreme pentru ambele tranzacții.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
whatsapp
instagram