Tema Energy: România și-ar putea tripla cel puțin piața centrelor de date în următorii trei ani

Tema Energy: România și-ar putea tripla cel puțin piața centrelor de date în următorii trei ani
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 11 apr 2024

România și-ar putea tripla sau crește chiar de pana la șapte-opt ori capacitatea centrelor de date în următorii trei ani după ce în ultimele luni mai mulți investitori au anunțat construcția de proiecte noi în capitală, a declarat Mihai Manole, Director General Tema Energy și organizatorul DataCenter Forum, singurul eveniment dedicat industriei de centre de date din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei

Anul trecut, mai mulți jucători relevanți și-au anunțat intențiile și au demarat proiecte de executare a unor centre de date de mari dimensiuni. Bucureștiul este localitatea aleasă cu precădere datorită accesului facil la magistralele de comunicații, rețelelor de energie electrică, dar și la personal calificat.

Tema Energy: România și-ar putea tripla cel puțin piața centrelor de date în următorii trei ani

De altfel, opt dintre cele mai relevante zece centre de date din România se află în București, conform datelor sintetizate de organizatorii DataCenter Forum. Ediția din acest an a DataCenter Forum - care va avea loc pe 9 mai - va găzdui în premieră o dezbatere asupra oportunităților de investiții pe care le oferă Romania, la care vor participa reprezentanți ai companiilor Portland Trust, DC Byte și ClusterPower.

”Zona București - Ilfov are șansa reală să devină un hub regional pentru centrele de date, mulțumită condițiilor pe care le oferă investitorilor internaționali. Disponibilitatea comunicațiilor de mare viteză, capacitatea de alimentare cu energie, prețul încă mic al electricității și resursele umane calificate sunt doar câteva dintre avantaje. În ultimele luni, mai mulți investitori internaționali relevanți au anunțat proiecte în București și împrejurimi, care totalizează peste 100 MW putere electrică. Dacă luăm în considerare că execuția unui centru de date mare durează în medie aproximativ 2 - 3 ani, în 2027 am putea asista la o creștere accelerată, de trei până la de șapte-opt ori, a capacității actuale”, afirmă Mihai Manole, Director General Tema Energy și organizatorul DataCenter Forum, singurul eveniment dedicat industriei de centre de date din România.

Bucureștiul - în topurile regionale în privința centrelor de date

Capitala României se află pe poziția a noua în topul piețelor emergente la nivel de EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa), cu centre de date care totalizează 15 MW putere electrică, potrivit raportului din 2023 al companiei de consultanță imobiliară Knight Frank. Proiectele aflate deja în dezvoltare pot crește însă această capacitate la 50-55 MW într-un termen relativ scurt.

Un alt raport similar, publicat de Savills, plasează Bucureștiul pe locul 30 în topul celor mai recomandate orașe europene pentru operarea unui centru de date.

Adoptarea pe scară largă a Inteligenței Artificiale și a proceselor de tip ”cognitive power” generează o cerere fără precedent de capacitate în centrele de date. Fenomenul se întâmplă atât pe piețele mature din vest, cât și pe cele secundare sau emergente, printre care se află și România. 

JLL: Zona Europei din care face parte România va înregistra o creștere de aproximativ 49%

Astfel, piețele secundare din Europa, din care fac parte spre exemplu Spania, Polonia, dar și România, vor înregistra o creștere medie de aproximativ 49%, în timp ce zona centrală FLAPD (Frankfurt, Londra, Amsterdam, Paris, Dublin) nu va depăși 16%, potrivit raportului EMEA Data Centre 2024 publicat de compania de consultanță imobiliară JLL.

Totodată, raportul mai evidențiază că în 2023 investițiile în industria de centre de date s-au du-blat față de anul precedent, totalizând 2.34 miliarde de euro, la nivel european.

Discuții la DataCenter Forum despre oportunitățile de investiții pe care le oferă Romania

Majoritatea analiștilor internaționali consideră că reducerea dramatică a spațiului disponibil în centrele de date din țarile foarte dezvoltate în acest domeniu (UK, Franța, Olanda, Germania, Irlanda etc) va determina tot mai mulți investitori să se orienteze către piețele secundare: Europa de Est și Scandinavia.

Astfel, în următorii doi ani, principalele investiții vor fi direcționate către locuri în care costul terenurilor, al energiei și al resurselor umane este mai redus, dar totodată există noduri performante de comunicații, energie electrica suficientă și cat mai verde, și capabilități tehnice pentru construcția și operarea unor centre de date de mari dimensiuni.

Tema Energy: România și-ar putea tripla cel puțin piața centrelor de date în următorii trei ani

DataCenter Forum este singurul eveniment dedicat pieței de centre de date și cloud din România, acesta reunind cei mai importanți jucători din industrie, de la investitori și proprietari de centre de date la specialiști, proiectanți, consultanți. Evenimentul este organizat de Tema Energy, lider al pieței Data Center din România, cu expertiză recunoscută în ingineria și execuția la cheie de sisteme electrice, mecanice, de Securitate si software. Printre parteneii ediției 2024 se află companii precum: Schneider Electric, Rittal, Eneria, Fujitsu, Panduit, nVent, R&M, AKSA, Vertiv, HiRef, Pyralis, Uniline și Cummins Power Generation.

Despre Tema Energy

Tema Energy este cel mai mare proiectant și constructor de centre de date din România, acoperind întreaga paletă necesară dezvoltării unui centru de date în România, de orice dimensiune sau tipologie, inclusiv centre de date de mare capacitate, de tip AI, supercomputere sau hyperscale, precum și centre de date mobile sau chiar micro/Edge DC.

Fondată în 2002, Tema Energy s-a remarcat ca integrator de sisteme și soluții complexe de inginerie: centre de date, sisteme de alimentare continuă cu energie electrică, stocare de energie, detectare și stingere a incendiilor, climatizare, comunicații, management software, sisteme feroviare și alte soluții, adresate infrastructurilor critice și aplicațiilor „mission-critical”.

Tema Energy are în prezent o echipă complexă formată din peste 70 de ingineri, specialiști și tehnicieni și continuă să recruteze personal calificat, dar și tineri absolvenți de la universități tehnice.

DataCenter Forum este cel mai mare eveniment al industriei datacenter din România și din regiune, reunind comunitatea de operatori, dezvoltatori, investitori în domeniu, precum și profesioniștii implicați în ingineria și construirea centrelor de date – proiectanți, ingineri, specialiști, consultanți. În cadrul eveni-mentului se dezbat cele mai noi tendințe din domeniu, provocări și preocupări, dar și oportunități de a investi în această direcție, în România și nu numai.

DataCenter Forum se află la a șasea ediție și va avea loc pe 9 Mai, la Face Convention din București (zona Piața Presei Libere, Romexpo). Înscrierea se poate face accesând datacenter-forum.ro, iar participarea este gratuită.

viewscnt
Afla mai multe despre
tema energy
centre de date