Toshiba riscă o amendă de 60 milioane de dolari ca urmare a raportărilor contabile false

Toshiba riscă o amendă de 60 milioane de dolari ca urmare a raportărilor contabile false
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 7 dec 2015

Autoritățile nipone au propus amendarea companiei Toshiba cu suma de 7,4 miliarde yeni (60 milioane de dolari) ca urmare a raportărilor false privind profitul din ultimii șapte ani, aceasta fiind cea mai mare sancțiune financiară impusă unei firme din Japonia pentru nereguli contabile, potrivit BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Amenda a fost propusă Agenției de Servicii Financiare din Japonia de către Comisia de supraveghere a pieței de capital. Toshiba a constituit anterior provizioane de 8,4 miliarde de yeni (68 milioane de dolari) ca urmare a scandalului privind falsificarea profiturilor, pentru acoperirea eventualelor amenzi.

Conglomeratul japonez Toshiba, cu activități care variază de la producerea de laptopuri și electronice la furnizarea de energie nucleară, trece printr-un proces de restructurare, după ce o firmă de audit a descoperit în aprilie că Toshiba a raportat sistematic profituri anuale peste cele realizate de fapt.

Președintele Toshiba, Hisao Tanaka, dar și alte persoane cu atribuții de conducere, au demisionat în luna iulie, în urma scandalului. În ultimii șapte ani, profitul companiei ar fi fost "umflat" cu 155 de miliarde de yeni (1,2 miliarde de dolari), după ce persoanele din conducere ar fi stabilit obiective financiare foarte greu de atins.


Toshiba a anunțat luna trecută că a dat în judecată mai mulți foști directori care au părăsit compania, ca urmare a neregulilor din documentele contabile.

Toshiba a înregistrat o pierdere operațională de 90,5 miliarde de yeni (733 milioane de dolari) în ultimele șase luni, după ce în perioada similară de anul trecut compania a raportat un profit operațional de 137,9 miliarde de yeni. Profitul net a fost de 37,3 miliarde de yeni (302 milioane dolari)  în perioada analizată, dar rezultatele au fost influențate de vânzarea de active.

viewscnt
Afla mai multe despre
toshiba
japonia
amenda
autoritati